Jak zrobić masło czosnkowe? Podajemy najlepszy przepis. Będzie idealne do grzanek, tostów i sałatek

Jak zrobić masło czosnkowe? Jego przygotowanie jest naprawdę proste i bardzo szybkie. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku składników. Doskonale sprawdzi się z grzankami i tostami. Doda charakteru waszym daniom.

Szukasz pomysłu na coś do kanapek? Dobrze trafiłeś. Przedstawiamy przepis na masło czosnkowe. Sprawdzi się na różnych rodzajach pieczywa. Można je dodawać również do sałatek jarzynowych. Jak zrobić masło czosnkowe? Oto najlepszy przepis na aromatyczny dodatek do chleba.

Zobacz wideo

Jak zrobić masło czosnkowe? To bardzo proste. Podajemy przepis

Do masła czosnkowego najlepiej użyć świeżych produktów. Suszone przyprawy w proszku nie będą miały tak intensywnego aromatu, jak świeżo posiekane zioła i sprasowany czosnek.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • dwa ząbki czosnku,
  • szczypta drobno posiekanego koperku,
  • szczypta posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie.
  2. Umieść miękkie masło w misce. 
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę. Możesz użyć większej ilości czosnku, jeżeli lubisz ostrzejsze smaki.
  4. Dodaj świeżo posiekany koperek i natkę pietruszki.
  5. Dopraw całość szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Wymieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

Gotowe masło czosnkowe najlepiej przełożyć do naczynia z pokrywką lub owinąć je folią spożywczą. Należy przechowywać je w lodówce maksymalnie przez tydzień. 

Z czym jeść masło czosnkowe? Świetnie podkreśli smak sałatek jarzynowych

Z masłem czosnkowym można jeść różne rodzaje pieczywa. Doskonale sprawdzi się na grzankach i tostach. Można je wykorzystywać także do sałatek jarzynowych. Rozrobione z jogurtem stanie się pysznym sosem czosnkowym. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: