-
Haps
-
Jak przygotować
- To ciasto jest jesienną propozycją od Ani Starmach. Bakaliowe po brzegi, a krem palce lizać
To ciasto jest jesienną propozycją od Ani Starmach. Bakaliowe po brzegi, a krem palce lizać
Ciasto marchewkowe od Ani Starmach do idealny wybór na zimniejsze wieczory, kiedy brakuje ciepła i słodkości. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niezapomniany. Ciasto oblane polewą i orzechami podbije serce niejednego łasucha.
Nie ma nic lepszego niż ciepła herbata lub kawa i pyszne słodkie ciasto. Taki deser na pewno uwielbiany jest przez wielu. Ania Starmach znana jest z wypieków, koło których nie da się przejść obojętnie. Jej ciasta zawsze wychodzą, a ich czas przygotowania jest krótki. Ciasto marchewkowe, którym podzieliła się na swojej stronie internetowej zalicza się do tych pysznych, lekkich i szybkich. Warto go wypróbować i podać w jesienne wieczory.
Ciasto marchewkowe Ani Starmach
Składniki
- 250 g mąki,
- 300 g tartej marchwi
- 350 g brązowego cukru,
- 300 ml oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- 1 jabłko,
- garść rodzynek,
- garść orzechów pekan,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 30%,
- łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz cynamon.
- Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka, a następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
- Połącz z sobą zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj.
- Marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj.
- Orzechy grubo posiekaj i dodaj do ciasta. Również wrzuć do całości rodzynki.
- Dwie formy o wymiarach około 23 centymetrów wysmaruj niewielką ilością oleju.
- Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
- Po tym czasie całkowicie ostudź.
- Aby przygotować masę, wymieszaj z sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Do połączenia produktów użyj miksera i mieszaj na wolnych obrotach.
- Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, ułóż na niej drugie ciasto. Resztą masy wysmaruj wierzch i udekoruj orzechami.