To ciasto jest jesienną propozycją od Ani Starmach. Bakaliowe po brzegi, a krem palce lizać

Ciasto marchewkowe od Ani Starmach do idealny wybór na zimniejsze wieczory, kiedy brakuje ciepła i słodkości. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niezapomniany. Ciasto oblane polewą i orzechami podbije serce niejednego łasucha.

Nie ma nic lepszego niż ciepła herbata lub kawa i pyszne słodkie ciasto. Taki deser na pewno uwielbiany jest przez wielu. Ania Starmach znana jest z wypieków, koło których nie da się przejść obojętnie. Jej ciasta zawsze wychodzą, a ich czas przygotowania jest krótki. Ciasto marchewkowe, którym podzieliła się na swojej stronie internetowej zalicza się do tych pysznych, lekkich i szybkich. Warto go wypróbować i podać w jesienne wieczory.

Ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki

  • 250 g mąki,
  • 300 g tartej marchwi
  • 350 g brązowego cukru,
  • 300 ml oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • 1 jabłko,
  • garść  rodzynek,
  • garść orzechów pekan,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz cynamon.
  2. Do drugiej miski wlej olej, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka, a następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
  3. Połącz z sobą zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj.
  4. Marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy i wymieszaj.
  5. Orzechy grubo posiekaj i dodaj do ciasta. Również wrzuć do całości rodzynki.
  6. Dwie formy o wymiarach około 23 centymetrów wysmaruj niewielką ilością oleju.
  7. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym do 170°C piekarniku.
  8. Po tym czasie całkowicie ostudź.
  9. Aby przygotować masę, wymieszaj z sobą serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Do połączenia produktów użyj miksera i mieszaj na wolnych obrotach.
  10. Połową masy posmaruj jeden krążek ciasta, ułóż na niej drugie ciasto. Resztą masy wysmaruj wierzch i udekoruj orzechami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.