Gnocchi. Z czym podawać włoskie kopytka? Mamma mia! Tego mogliście nie wiedzieć. Proste pomysły na sos

Włoskie gnocchi - z czym podawać? Przedstawiamy fenomenalne pomysły na sos do klusek. Są bardzo proste w przygotowaniu i zniewalają smakiem. Oto kilka propozycji podania włoskich kopytek. Świetnie sprawdzą się jesienią.

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które można przyrządzać na wiele sposobów. Mogą być robione z ziemniaków, gotowanych warzyw albo sera. Jeśli chodzi sposoby podawania, najczęściej serwuje się je w sosie pomidorowym, posypane tartym parmezanem. Tym razem proponujemy kilka innych, rzadziej spotykanych przepisów.  

Zobacz wideo

Gnocchi - z czym podawać? Będą przepyszne w sosie z kolorowych pomidorków koktajlowych

Aby przyrządzić sos do włoskich kopytek, będziesz potrzebował opakowanie pomidorków koktajlowych, oliwę, bazylię i czosnek. Proporcje składników mogą różnić się w zależności od preferencji. Jak przygotować taki sos? Wystarczy podsmażyć ząbki czosnku na patelni, dodać do nich przekrojone na pół pomidorki i chwilę je smażyć. Ugotowane gnocchi należy wrzucić do patelni i dobrze wymieszać z sosem. Takie danie powinno się podawać z tartym parmezanem i liśćmi świeżej bazylii.

Sos z dyni - doskonały pomysł na jesień

Sos z dyni będzie świetnym wyborem do jesiennych dań. Jak go zrobić? Pokrojoną i obraną dynię należy podpiec w piekarniku przez około dwadzieścia minut. Po tym czasie trzeba ją przełożyć do garnka i zblendować. Następnie powinno się podgrzać sos i doprawić imbirem, pieprzem cayenne i solą do smaku. Do tak przygotowanego sosu należy wrzucić odcedzone gnocchi.

Gnocchi ze szpinakiem i twarogiem. Lekkie, smaczne i zdrowe

Kolejną propozycją podania ziemniaczanych klusek będzie wersja ze szpinakiem i twarożkiem. Mrożone liście szpinaku podsmaż na patelni z czosnkiem. W tym czasie ugotuj gnocchi. Szpinak trzeba dobrze osolić i dodać do niego odcedzone kluski. Na koniec dodać pokruszony biały ser i wymieszać całość. Smacznego!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: