Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne dania, przekąski i wypieki z sezonowego warzywa

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, która często gości w polskich domach. Sezonowy rarytas można przygotować na wiele smacznych sposobów. Wśród tych najbardziej popularnych jak zupa krem czy zapiekana z dodatkami warto wyróżnić smaczne makarony, pasty do pieczywa, a nawet słodkie wypieki. Wystarczy odrobina kreatywności i kolorowa uczta jest gotowa!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród sezonowych warzyw dynia zasługuje na szczególne wyróżnienie. Barwne warzywo o ciekawym kształcie ma delikatny, charakterystyczny smak, który współgra zarówno z prostymi dodatkami, jak i tymi orientalnymi. 

Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne rarytasy 

Dynia kojarzy się przede wszystkim z pięknym i żywym kolorem pomarańczowym, ale także z delikatnym i aromatycznym smakiem. Podana w klasycznych wersjach smakuje obłędnie, jednak odrobina orientalnych nut czy innych ciekawych składników sprawi, że produkt zamieni się w prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Wśród receptur, gdzie warzywo gra główną rolę, warto wyróżnić domowy makaron z zaledwie dwóch składników. Mowa tu o makaronie, który bazuje na musie dyniowym. Aby go przygotować, wystarczy upiec dynię, zmielić na gładką masę i połączyć z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Dyniową pastę tniemy na małe kawałki lub przeprowadzamy przez specjalną maszynę do makaronu. Produkt gotujemy i gotowe! Wystarczy połączyć go z palonym masłem, szałwią lub sosem pomidorowym, a efekt wprawi w niemały podziw. 

Zobacz wideo

Przepis na rozgrzewający krem z dyni

Składniki: 

  • kg dyni,
  • 4 pomidory,
  • 2 szalotki,
  • 3 cm kawałek imbiru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 400 ml śmietanki roślinnej lub słodkiej 18 proc.
  • kawałek chilli,
  • 0,5 l bulionu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Dynie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do warzywa dodajemy pokrojone pomidory, cebulę, chilli, czosnek i imbir. Zapiekamy w 220 st. C. przez 25 minut. 
  2. Upieczone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładki krem z dodatkiem bulionu oraz śmietanki. Zupa powinna mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy odrobinę sosu sojowego.
  3. Krem z dyni podajemy z pieczywem lub apetycznymi dodatkami - przpis na nie znajdziesz w naszym artykule Zupa krem z dyni. Jesienna klasyka w oryginalnej wersji - podana z gnocchi i jarmużem rozpieszcza zmysły

Przepis na czekoladowe brownie z dynią

Składniki:

  • 300 g puree z dyni,
  • 60 g mąki,
  • 175 ml wody,
  • 30 g kakao,
  • 2 jajka,
  • 30 g brązowego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30 g czekolady dobrej jakości,
  • pustki dyni.  

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię myjemy, kroimy na kawałki i pieczemy w 220 st. C przed około 30 minut. Jeśli wybraliśmy inną niż hokkaido, obieramy warzywo. Blendujemy na gładką masę. 
  2. Do blendera lub miski przekładamy dynię, jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wodę oraz mąkę. Miksujemy na gładką masę. 
  3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
  4. Wierzch ciasta dekorujemy pestkami dyni. 
  5. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Podajemy lekko ostudzone.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.