Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród sezonowych warzyw dynia zasługuje na szczególne wyróżnienie. Barwne warzywo o ciekawym kształcie ma delikatny, charakterystyczny smak, który współgra zarówno z prostymi dodatkami, jak i tymi orientalnymi.
Obiad z dynią - jesienne przepisy dla prawdziwych smakoszy
Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne rarytasy
Dynia kojarzy się przede wszystkim z pięknym i żywym kolorem pomarańczowym, ale także z delikatnym i aromatycznym smakiem. Podana w klasycznych wersjach smakuje obłędnie, jednak odrobina orientalnych nut czy innych ciekawych składników sprawi, że produkt zamieni się w prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Wśród receptur, gdzie warzywo gra główną rolę, warto wyróżnić domowy makaron z zaledwie dwóch składników. Mowa tu o makaronie, który bazuje na musie dyniowym. Aby go przygotować, wystarczy upiec dynię, zmielić na gładką masę i połączyć z mąką. Następnie wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Dyniową pastę tniemy na małe kawałki lub przeprowadzamy przez specjalną maszynę do makaronu. Produkt gotujemy i gotowe! Wystarczy połączyć go z palonym masłem, szałwią lub sosem pomidorowym, a efekt wprawi w niemały podziw.
Przepis na rozgrzewający krem z dyni
Składniki:
- kg dyni,
- 4 pomidory,
- 2 szalotki,
- 3 cm kawałek imbiru,
- 5 ząbków czosnku,
- 400 ml śmietanki roślinnej lub słodkiej 18 proc.
- kawałek chilli,
- 0,5 l bulionu,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Dynie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do warzywa dodajemy pokrojone pomidory, cebulę, chilli, czosnek i imbir. Zapiekamy w 220 st. C. przez 25 minut.
- Upieczone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładki krem z dodatkiem bulionu oraz śmietanki. Zupa powinna mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy odrobinę sosu sojowego.
- Krem z dyni podajemy z pieczywem lub apetycznymi dodatkami - przpis na nie znajdziesz w naszym artykule Zupa krem z dyni. Jesienna klasyka w oryginalnej wersji - podana z gnocchi i jarmużem rozpieszcza zmysły
Przepis na czekoladowe brownie z dynią
Składniki:
- 300 g puree z dyni,
- 60 g mąki,
- 175 ml wody,
- 30 g kakao,
- 2 jajka,
- 30 g brązowego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 30 g czekolady dobrej jakości,
- pustki dyni.
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy, kroimy na kawałki i pieczemy w 220 st. C przed około 30 minut. Jeśli wybraliśmy inną niż hokkaido, obieramy warzywo. Blendujemy na gładką masę.
- Do blendera lub miski przekładamy dynię, jajka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, wodę oraz mąkę. Miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
- Wierzch ciasta dekorujemy pestkami dyni.
- Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Podajemy lekko ostudzone.