Placki z dyni to jesienny must have w menu i sroga konkurencja dla uwielbianych placków ziemniaczanych. Dynię najczęściej serwujemy w zupach lub na słodko, ale wytrawne placuszki są tak pyszne, że wędrują na podium wśród listy najlepszych potraw z dyni. Jak je zrobić, żeby osiągnąć efekt wow? Zadbaj o przyprawy - kurkuma dla smaku, imbir dla ostrości.
fot. Gabriele Ardizzone / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Placki z dyni to pomysł na każdy posiłek - idealne na śniadanie, szybki obiad i jesienną kolację. Posilą nas w pracy czy szkole, gdy włożymy je do lunch boxa, zatem dyniowe placuszki oprócz boskiego smaku mają całkiem sporo zalet. Jak je przygotować? Nic prostszego - wykonanie nie powinno zająć ci dłużej niż 20 minut.
REKLAMA
Placki z dyni - przepis, który musisz wypróbować jesienią
Za pomocą ostrego noża obierz dynię ze skórki i usuń nasiona. Wykrój miąższ i zetrzyj na tarce. Włóż do miski.
Cebulę obierz i podobnie jak dynię, zetrzyj na tarce. Dołóż do miski. Dodaj jajka, przesianą mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i na niewielkie mocy palnika, smaż je, aż z obu stron staną się rumiane.
Tak przygotowane placki z dyni świetnie smakują z sosem czosnkowym lub kozim jogurtem. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z dyni, placki będą najsmaczniejszym daniem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.