Placki z dyni to pomysł na każdy posiłek - idealne na śniadanie, szybki obiad i jesienną kolację. Posilą nas w pracy czy szkole, gdy włożymy je do lunch boxa, zatem dyniowe placuszki oprócz boskiego smaku mają całkiem sporo zalet. Jak je przygotować? Nic prostszego - wykonanie nie powinno zająć ci dłużej niż 20 minut.
Placki z dyni - przepis, który musisz wypróbować jesienią
Składniki:
- 700 g dyni
- 200 g mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- 2 niewielkie cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, płaska łyżeczka kurkumy, płaska łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- olej roślinny do smażenia
Sposób wykonania:
- Za pomocą ostrego noża obierz dynię ze skórki i usuń nasiona. Wykrój miąższ i zetrzyj na tarce. Włóż do miski.
- Cebulę obierz i podobnie jak dynię, zetrzyj na tarce. Dołóż do miski. Dodaj jajka, przesianą mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i na niewielkie mocy palnika, smaż je, aż z obu stron staną się rumiane.
Tak przygotowane placki z dyni świetnie smakują z sosem czosnkowym lub kozim jogurtem. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z dyni, placki będą najsmaczniejszym daniem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.