Placki z dyni, które zdetronizują ziemniaczane. Potrzebne są dwie przyprawy - jedna dla koloru, druga dla ostrości

Placki z dyni to jesienny must have w menu i sroga konkurencja dla uwielbianych placków ziemniaczanych. Dynię najczęściej serwujemy w zupach lub na słodko, ale wytrawne placuszki są tak pyszne, że wędrują na podium wśród listy najlepszych potraw z dyni. Jak je zrobić, żeby osiągnąć efekt wow? Zadbaj o przyprawy - kurkuma dla smaku, imbir dla ostrości.
Zobacz wideo

Placki z dyni to pomysł na każdy posiłek - idealne na śniadanie, szybki obiad i jesienną kolację. Posilą nas w pracy czy szkole, gdy włożymy je do lunch boxa, zatem dyniowe placuszki oprócz boskiego smaku mają całkiem sporo zalet. Jak je przygotować? Nic prostszego - wykonanie nie powinno zająć ci dłużej niż 20 minut.

Placki z dyni - przepis, który musisz wypróbować jesienią

Składniki:

  • 700 g dyni
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, płaska łyżeczka kurkumy, płaska łyżeczka mielonego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • olej roślinny do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Za pomocą ostrego noża obierz dynię ze skórki i usuń nasiona. Wykrój miąższ i zetrzyj na tarce. Włóż do miski.
  2. Cebulę obierz i podobnie jak dynię, zetrzyj na tarce. Dołóż do miski. Dodaj jajka, przesianą mąkę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i na niewielkie mocy palnika, smaż je, aż z obu stron staną się rumiane.

Tak przygotowane placki z dyni świetnie smakują z sosem czosnkowym lub kozim jogurtem. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z dyni, placki będą najsmaczniejszym daniem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: