Podpowiadamy, jak zrobić kruszonkę, aby była idealna. Możesz zrobić z niej wspaniały, jesienny deser

Kruszonka to bardzo smaczna ozdoba polskich ciast. Jej przygotowanie jest dość łatwe, ale warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, aby wyszła idealna. Jak zrobić kruszonkę? Przedstawiamy tradycyjny przepis kuchni polskiej.

Do ciast drożdżowych, tart i innych deserów - kruszonka to dodatek, bez którego niektóre wypieki utraciłyby swój smak. Przygotowuje się ją dość łatwo, ale należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Jak zrobić kruszonkę? Podajemy klasyczny przepis.

Zobacz wideo

Jak zrobić kruszonkę? Przedstawiamy tradycyjny przepis kuchni polskiej

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • trzy czwarte szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół kostki masła.

Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źleSzef kuchni Tyler Florence podaje jak dobrze gotować ziemniaki. Każdy robił to źle

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Roztop masło, ostudź i dodaj do przesianej mąki.
  3. Posiekaj całość nożem i zagniataj ręką.
  4. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż na niej papier do pieczenia i wysyp na niego starte ciasto.
  7. Piecz kruszonkę przez około dwadzieścia minut w 190 st. C.

Do ciasta na kruszonkę można dodać dwie łyżki kakao - w ten sposób otrzymamy kruszonkę o kakaowym smaku. Podobnie, jeśli chcemy uzyskać cynamonowy aromat. W tym przypadku do mąki należy dodać około dwóch łyżeczek cynamonu. Inną, ciekawą wersją kruszonki będzie kruszonka ze zmielonymi orzechami włoskimi. Wtedy dodajemy do mąki około trzech łyżek orzechów.

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Śliwkowy deser z kruszonką. Rarytas, któremu się nie oprzesz 

Deser ze śliwkami będzie wyjątkowym specjałem w waszej kuchni. Jak go przygotować? Przesmażone śliwki węgierki układaj w pucharkach przekładając je warstwami kruszonki i bitej śmietany. Z wierzchu można dodać białą czekoladę - startą albo rozpuszczoną. Najlepiej podawać w przezroczystych naczyniach.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: