Podpowiadamy, jak zrobić kruszonkę, aby była idealna. Możesz zrobić z niej wspaniały, jesienny deser

Kruszonka to bardzo smaczna ozdoba polskich ciast. Jej przygotowanie jest dość łatwe, ale warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, aby wyszła idealna. Jak zrobić kruszonkę? Przedstawiamy tradycyjny przepis kuchni polskiej.

Do ciast drożdżowych, tart i innych deserów - kruszonka to dodatek, bez którego niektóre wypieki utraciłyby swój smak. Przygotowuje się ją dość łatwo, ale należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Jak zrobić kruszonkę? Podajemy klasyczny przepis.

Zobacz wideo

Jak zrobić kruszonkę? Przedstawiamy tradycyjny przepis kuchni polskiej

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • trzy czwarte szklanki cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • pół kostki masła.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Roztop masło, ostudź i dodaj do przesianej mąki.
  3. Posiekaj całość nożem i zagniataj ręką.
  4. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  6. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż na niej papier do pieczenia i wysyp na niego starte ciasto.
  7. Piecz kruszonkę przez około dwadzieścia minut w 190 st. C.

Do ciasta na kruszonkę można dodać dwie łyżki kakao - w ten sposób otrzymamy kruszonkę o kakaowym smaku. Podobnie, jeśli chcemy uzyskać cynamonowy aromat. W tym przypadku do mąki należy dodać około dwóch łyżeczek cynamonu. Inną, ciekawą wersją kruszonki będzie kruszonka ze zmielonymi orzechami włoskimi. Wtedy dodajemy do mąki około trzech łyżek orzechów.

Śliwkowy deser z kruszonką. Rarytas, któremu się nie oprzesz 

Deser ze śliwkami będzie wyjątkowym specjałem w waszej kuchni. Jak go przygotować? Przesmażone śliwki węgierki układaj w pucharkach przekładając je warstwami kruszonki i bitej śmietany. Z wierzchu można dodać białą czekoladę - startą albo rozpuszczoną. Najlepiej podawać w przezroczystych naczyniach.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: