Do ciast drożdżowych, tart i innych deserów - kruszonka to dodatek, bez którego niektóre wypieki utraciłyby swój smak. Przygotowuje się ją dość łatwo, ale należy pamiętać o kilku prostych zasadach. Jak zrobić kruszonkę? Podajemy klasyczny przepis.
Składniki:
Przygotowanie:
Do ciasta na kruszonkę można dodać dwie łyżki kakao - w ten sposób otrzymamy kruszonkę o kakaowym smaku. Podobnie, jeśli chcemy uzyskać cynamonowy aromat. W tym przypadku do mąki należy dodać około dwóch łyżeczek cynamonu. Inną, ciekawą wersją kruszonki będzie kruszonka ze zmielonymi orzechami włoskimi. Wtedy dodajemy do mąki około trzech łyżek orzechów.
Deser ze śliwkami będzie wyjątkowym specjałem w waszej kuchni. Jak go przygotować? Przesmażone śliwki węgierki układaj w pucharkach przekładając je warstwami kruszonki i bitej śmietany. Z wierzchu można dodać białą czekoladę - startą albo rozpuszczoną. Najlepiej podawać w przezroczystych naczyniach.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl