Smażysz pieczarki w ten sposób? To błąd, wyjdą wodniste. Wybierz metodę, która gwarantuje chrupiący efekt

Aby uniknąć mdłych, wodnistych i niesmacznych pieczarek, należy zmienić nawyki ich przygotowywania. Grzyby wyjdą idealnie soczyste i chrupiące, jeśli zastosujesz babciną metodę. Kluczowe jest masło i przyprawy dodane w odpowiedniej kolejności.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczarki to grzyby, które można dostać świeże przez cały rok. Łatwa dostępność i niska cena kuszą miłośników tych przysmaków. Pieczarki często wykorzystywane są do przygotowania smacznych i aromatycznych potraw. Jak przygotować grzyby, aby były smaczne?

Zapomnij o mdłych pieczarkach - wystarczy prosty trik

Jeśli chcesz, by pieczarki wyszły smaczne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Pierwszym bez wątpienia jest świeżość grzybów. Gdy robimy zakupy, kierujmy się ładnym, żywym kolorem, brakiem uszkodzeń czy niewielkim rozmiarem. Lepiej zrezygnować z paczkowanych, pokrojonych plasterków, a wybrać świeże i ładne egzemplarze. Warto także zwrócić uwagę na przechowywanie - pieczarki najlepiej zjeść tego samego lub kolejnego dnia. W przeciwnym razie grzyby sczernieją i staną się nieapetyczne. 

Kolejnym ważnym wyznacznikiem dla smacznych, soczystych i pełnych aromatów pieczarek jest odpowiednie obieranie. Te świeże i jędrne wystarczy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli grzyby są odrobinę starsze lub mają skazy, warto je obrać małym nożykiem. Skórka pociągnięta do góry spod kapelusza łatwo odchodzi. Kluczowe jest jednak przygotowanie, które zdradzamy w przepisie poniżej. 

Zobacz wideo

Przepis na chrupiące i soczyste pieczarki 

Składniki: 

  • 500 g pieczarek,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła, 
  • oliwa,
  • gałązka tymianku,
  • sól i pieprz świeżo mielony. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy - można też podsmażyć grzyby w całości. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub drobną kostkę. 
  3. Na patelnię wlewamy minimalną porcję oliwy i trzy łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy, aż nabierze koloru i dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy na średnim ogniu, grzyby muszą odrobinę odparować, więc nie należy się śpieszyć. 
  4. Na tym etapie dodajemy pieprz i gałązkę tymianku (świetnie sprawdzi się także czosnek i sos sojowy), pamiętajmy, że sól dodajemy pod koniec smażenia. To właśnie ten produkt dodany zbyt szybko powoduje, że pieczarki puszczaj wodę i wychodzą mdłe. 
  5. Gdy całość nabierze kolorów i chrupkości wyłączamy gaz i przebadamy danie na talerze. 
  6. Smażone pieczarki warto posypać świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.