Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pieczarki to grzyby, które można dostać świeże przez cały rok. Łatwa dostępność i niska cena kuszą miłośników tych przysmaków. Pieczarki często wykorzystywane są do przygotowania smacznych i aromatycznych potraw. Jak przygotować grzyby, aby były smaczne?
Jeśli chcesz, by pieczarki wyszły smaczne, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Pierwszym bez wątpienia jest świeżość grzybów. Gdy robimy zakupy, kierujmy się ładnym, żywym kolorem, brakiem uszkodzeń czy niewielkim rozmiarem. Lepiej zrezygnować z paczkowanych, pokrojonych plasterków, a wybrać świeże i ładne egzemplarze. Warto także zwrócić uwagę na przechowywanie - pieczarki najlepiej zjeść tego samego lub kolejnego dnia. W przeciwnym razie grzyby sczernieją i staną się nieapetyczne.
Kolejnym ważnym wyznacznikiem dla smacznych, soczystych i pełnych aromatów pieczarek jest odpowiednie obieranie. Te świeże i jędrne wystarczy dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jeśli grzyby są odrobinę starsze lub mają skazy, warto je obrać małym nożykiem. Skórka pociągnięta do góry spod kapelusza łatwo odchodzi. Kluczowe jest jednak przygotowanie, które zdradzamy w przepisie poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania: