Babcia pokazała na TikToku, jak odtłuścić sos. Jedni dziękują, inni łapią się za głowę

Brunch with Babs to tiktokowy profil amerykańskiej babci Barbary Costello, który obserwuje ponad dwa i pół miliona osób. Niedawno kobieta opublikowała filmik, w którym pokazywała prosty trik na to, jak pozbyć się tłuszczu z sosu lub gulaszu. Wystarczą do tego tylko trzy przedmioty. Część komentujących była zachwycona, inni nie mogli uwierzyć w to, co widzą.

Każdemu zdarza się czasem zrobić danie zbyt tłuste. Jedni to lubią, inni nie. Dla tych, którzy za tym nie przepadają, mamy trik amerykańskiej babci na odtłuszczenie sosu. Barbara Costello, która prowadzi profil @brunchwithbabs na TikToku, pokazała, jak to zrobić.

Potrzebne są tylko trzy przedmioty - chochla, kostki lodu oraz ręcznik papierowy. "Widzieliście kiedyś ten babciny trik?" - pyta Barbara na filmiku i pokazuje, co robić. Wystarczy włożyć do chochli kilka kostek lodu i przyłożyć jej spód do powierzchni sosu na kilka chwil. Proces należy powtórzyć kilka razy. Za każdym razem do dołu łyżki powinien przykleić się nadmiar tłuszczu z potrawy. Wystarczy wytrzeć go ręcznikiem papierowym przed kolejnym zanurzeniem.

Babcia pokazała trik na odtłuszczenie sosu. Ludzie podzieleni

Pod postem babci pojawiło się ponad 1500 komentarzy. Nie wszyscy byli zgodni co do tego, że trik jest genialny. Część osób była zachwycona, część zastanawiała się, po co Babs pozbywa się tłuszczu, który nadaje smaku potrawom.

Szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej. Dzięki babciu!
Niemożliwe! Babs, jesteś niesamowita!
Wszystkie twoje triki są wspaniałe.
Dobry pomysł. Tłuszcz szkodzi mojemu żołądkowi

- pisali ci, którym patent tiktokowej babci przypadł do gustu.

Zobacz wideo Triki, które ułatwią gotowanie i przyspieszą pracę w kuchni

Wielu komentujących nie podzielało jednak tego entuzjazmu. Niektórzy zastanawiali się, po co w ogóle usuwać tłuszcz z sosu.

Ale proszę pani, to jest nośnik smaku.
Nie! Tylko nie smak!
Ale ja kocham tłuszcz!

Babciny trik postanowił przetestować redaktor amerykańskiego serwisu kulinarnego The Kitchn - Cory Fernandez. Ugotował więc włoską potrawę pasta e fagioli, czyli zupę z makaronem i fasolą. Było w niej dużo tłuszczu z kiełbasy, do tego jeszcze oliwa, której użył do podsmażenia warzyw.

Gdy danie było prawie gotowe, zastosował trik z chochlą. Zapewnia, że w tym przypadku patent się sprawdził i łyżka z lodem spełniła swoje zadanie. Redaktor postanowił więc przetestować trik również na chudszej potrawie - bulionie z kurczaka. Tym razem jednak babciny sposób nie zadziałał. Okazuje się bowiem, że trik lepiej sprawdza się w przypadku bardzo tłustych dań, np. mięsnych gulaszy czy tłustszych zup.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.