Ciasto zemsta teściowej to prawdziwe arcydzieło smaku. Trójwarstwowy placek na kruchym cieście z bezą

Ciasto zemsta teściowej to przepis na spektakularny i smaczny deser. Placek ma trzy apetyczne warstwy, które idealnie łączą smaki. Deser bazuje na kruchym cieście z dodatkiem wiśni w galaretce. Wierzch pokrywa słodka chmurka, czyli chrupiąca beza. Przepis sprawdzi się na każdą okazję - zarówno do kawy, jak i na rodzinne spotkania.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych ciast warto wyróżnić to o nietypowej nazwie. Zemsta teściowej to spektakularne, słodko-kwaśne warstwy, które idealnie się ze sobą łączą. Zabawna nazwa może brzmieć jak trudna i skomplikowana receptura, w rzeczywistości jednak jest dużo prostsza, niż mogłoby się to wydawać.  

Ciasto zemsta teściowej - receptura na trzywarstwowy placek

Sekret tego wypieku tkwi w przygotowaniu sezonowych owoców w galaretce, ale także stworzeniu idealnego kruchego ciasta. Warto wcześniej zaplanować działanie i podzielić pieczenie na kilka etapów. 

Historia głosi, że nazwa ciasta wywodzi się od śmiesznej, rodzinnej sytuacji. Bowiem jedna z kobiet na złość zięciowi, dodała do ciasta wiśnie z pestkami. Radzimy, by przed podaniem jednak wydrylować owoce. Efekt zaskoczy domowników i gości. Ciasto jest lekkie delikatne, a wszystkie warstwy idealnie się łączą. 

Zobacz wideo

Przepis na ciasto zemsta teściowej

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki, 
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru, 
  • żółtko,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml gorącej wody.

Owoce w galaretce: 

  • słoik wydrylowanych wiśni ok. 400 g,
  • 3 galaretki wiśniowe,
  • 800 ml gorącej wody.

Beza

  • 4 białka,
  • 180 g cukru,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta - na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kawałki masło, cukier i żółtko. Wszystkie produkty siekamy nożem, gdy konsystencja będzie przypominać mokry piach, przechodzimy do energicznego wyrabiania ciasta. Pamiętajmy, że nie powinno to trwać zbyt długo. Formujemy kulę i przekładamy do folii. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie delikatnie je rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki. Wskazówka - jeśli ciasto się zbyt kruszy, dodajemy odrobinę śmietany. 
  2. Przechodzimy do warstwy owocowej. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do przestygniętej galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami przekładamy na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki, by stężało.  
  3. Masa śmietankowa - rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy na bok. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone i cukier. Dodajemy żelatynę i ubijamy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę z wiśniami. 
  4. Przygotowujemy bezę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Przekładamy na wierzch ciasta. 
  5. Ciasto zemsta teściowej pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i podajemy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.