Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych ciast warto wyróżnić to o nietypowej nazwie. Zemsta teściowej to spektakularne, słodko-kwaśne warstwy, które idealnie się ze sobą łączą. Zabawna nazwa może brzmieć jak trudna i skomplikowana receptura, w rzeczywistości jednak jest dużo prostsza, niż mogłoby się to wydawać.
Ciasto zemsta teściowej - receptura na trzywarstwowy placek
Sekret tego wypieku tkwi w przygotowaniu sezonowych owoców w galaretce, ale także stworzeniu idealnego kruchego ciasta. Warto wcześniej zaplanować działanie i podzielić pieczenie na kilka etapów.
Historia głosi, że nazwa ciasta wywodzi się od śmiesznej, rodzinnej sytuacji. Bowiem jedna z kobiet na złość zięciowi, dodała do ciasta wiśnie z pestkami. Radzimy, by przed podaniem jednak wydrylować owoce. Efekt zaskoczy domowników i gości. Ciasto jest lekkie delikatne, a wszystkie warstwy idealnie się łączą.
Przepis na ciasto zemsta teściowej
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- żółtko,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml gorącej wody.
Owoce w galaretce:
- słoik wydrylowanych wiśni ok. 400 g,
- 3 galaretki wiśniowe,
- 800 ml gorącej wody.
Beza:
- 4 białka,
- 180 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta - na blat przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kawałki masło, cukier i żółtko. Wszystkie produkty siekamy nożem, gdy konsystencja będzie przypominać mokry piach, przechodzimy do energicznego wyrabiania ciasta. Pamiętajmy, że nie powinno to trwać zbyt długo. Formujemy kulę i przekładamy do folii. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie delikatnie je rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki. Wskazówka - jeśli ciasto się zbyt kruszy, dodajemy odrobinę śmietany.
- Przechodzimy do warstwy owocowej. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do przestygniętej galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z wiśniami przekładamy na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki, by stężało.
- Masa śmietankowa - rozpuszczamy żelatynę, odstawiamy na bok. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone i cukier. Dodajemy żelatynę i ubijamy na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę przekładamy na warstwę z wiśniami.
- Przygotowujemy bezę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Przekładamy na wierzch ciasta.
- Ciasto zemsta teściowej pieczemy przez godzinę w 140 stopniach C. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i podajemy.