To ulubiona zapiekanka córki Arnolda Schwarzeneggera. Składniki masz już w domu, bo jest w niej wszystko

Katherine Schwarzenegger, wspominając czasy z dzieciństwa lubi wracać do chwil gdy mogła zasmakować kuchni swojej mamy. To ona przygotowywała potrawę, którą jej córka odtwarza dla swojej rodziny. Co znajduje się w rodzinnym przepisie?

Katherine Schwarzenegger najstarsza córka Arnolda Schwarzeneggera i popularnej dziennikarki Marii Shriver. Jest autorką książek, a pierwsza wyszła spod jej piórka gdy college był jej drugim domem. Opisała w niej trudy dojrzewania i swoje przemyślenia. W mediach społecznościowych śledzi ją milion osób

Przepis z dzieciństwa, który wspominany jest do dziś

W rozmowie z today.com Katherine zdradziła, jaka potrawa najbardziej kojarzy jej się z dzieciństwem. Jej wspomnienia od razu powędrowały do dania, które przygotowywała jej matka. Gdy Maria chciała przygotować rodzinie danie, a nie miała na nie pomysłu sięgała po niezawodną recepturę. Jak mówi autorka

Jednym z moich ulubionych dań jest mój Kitchen Sink Quiche (zapiekanka zlewozmywak), dorosła wersja jajek mojej mamy na „śniadanie na obiad". Dorastając, ulubioną rzeczą mojej mamy, którą nam robiła, była zawsze jajecznica. Często robiła mieszankę „zlewozmywaka kuchennego", która zawierała wszystko, co mieliśmy w lodówce. Kiedy dorosłam, pokochałam quiche, ponieważ jest to jedna z tych potraw, która jest świetna o każdej porze dnia – a do tego jest bardzo prosta do zrobienia! Pomysł stworzenia wersji tego, co zrobiła moja mama, ale w formacie quiche, od razu sprowadza mnie do dzieciństwa, które uwielbiam. Mój quiche to świetna opcja na śniadanie i na kolację, aby wstrząsnąć cotygodniowym posiłkiem i zawsze jest pyszny w nadchodzących dniach.

Przepis na zapiekankę Katherine Schwarzenegger

Składniki

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3 małe ziemniaki,
  • mała cebula,
  • mała papryka,
  • szklanka posiekanego szpinaku,
  • 12 dużych jajek,
  • ¾ szklanki gęstej śmietany,
  • 85 g gotowanego boczku,
  • 55 g miękkiego koziego sera lub sera cheddar,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę, w której będzie przygotowywana zapiekanka wysmaruj połową masła, a następnie oprósz delikatnie mąką.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i bez wcześniejszego obierania pokrój w plasterki. Ułóż je równomiernie na dnie naczynia.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę Paprykę umyj i posiekaj w paski.
  4. Na patelni na małym ogniu rozpuść resztę masła oraz oliwę. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia się, co jakiś czas mieszając. Po około 3 minutach dodaj na patelnię paprykę i smaż na małym ogniu około 7 minut.
  5. Do dużej miski wbij jajka i wlej śmietanę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dorzuć posiekany szczypiorek.
  6. Boczek pokrój i ułóż go na ziemniakach, a następnie dodaj paprykę z cebulą. Wszystko zalej masą jajeczną tak, aby składniki były nią przykryte. Posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw.
  7. Do wcześniej rozgrzanego piekarnika wstaw naczynie i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
Więcej o: