Marynowane grzybki na trzy sposoby. Każdy z nich smakuje obłędnie. Będzie na słodko, wytrawnie i kwaśno!

Domowe przetwory to prawdziwy rarytas i powód do dumy. Aromatyczne słoiki wypełniają spiżarnię sezonowymi dobrami. Wśród nich nie może zabraknąć marynowanych grzybków na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. To must have wśród przystawek, dodatków do obiadu i przekąsek na rodzinne imprezy.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Leśne rarytasy to główny składnik domowego menu, ale także przetworów. Wśród dżemów, soków i kiszonek nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Ten smaczny kąsek to element obowiązkowy na rodzinnych imprezach i przekąska idealna na każdą porę. 

Marynowane grzybyGrzyby marynowane - przepis. Kluczowe są proporcje i sekret mojego teścia

Przepis na marynowane grzybki na trzy sposoby

Marynowane grzybki to zarówno smaczna przekąska, jak i elegancka przystawka, która króluje na rodzinnych uroczystościach czy domowych kolacjach z przyjaciółmi. Domowe przetwory sprawdzą się idealnie niemal na każdą okazję. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt rozpieszcza podniebienie. Klasyczny przepis w occie to tradycyjny rarytas jednak nieco inne wersje np. z miodem lub w pomidorach gwarantują oryginalny smak i piękną prezencję. Bazowa receptura wymaga następujących składników:

  • około kilogram podgrzybków,
  • 300 ml wody,
  • 200 ml octu 10 proc.,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • około 10 kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Podgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. 
  3. W rondelku łączymy wodę, ocet i przyprawy. Zagotowujemy. 
  4. Grzyby przekładamy do sparzonych słoików, zalewamy ciepłą zalewą i szczelnie zamykamy. 
Zobacz wideo

Grzyby marynowane z dodatkiem miodu

Składniki: 

  • kilogram grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki, podgrzybki, maślaki),
  • szklanka octu 10 proc.
  • 2 szklanki wody,
  • duża łyżka miodu,
  • 50 g cukru,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty.

Sposób przygotowania: 

  1. Oczyszczone i pokrojone grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. 
  2. Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. 
  3. Grzyby przekładamy do słoików i zalewamy miodową marynatą. 
  4. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Grzyby są gotowe po tygodniu, jednak warto poczekać trochę dłużej - wówczas efekt będzie bardziej aromatyczny. 

Przepis na domowe przetwory - grzyby w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 700 g obgotowanych grzybów, 
  • 1 kg cebuli,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 7 łyżek cukru,
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy nabierze kolorów, dodajemy: cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, i pozostałe przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. 
  2. Do sosu dodajemy obgotowane grzyby i dusimy razem około 10 minut. 
  3. Tak przygotowane grzyby przekładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach. Studzimy i przekładamy do spiżarni.
Więcej o: