-
Haps
-
Jak przygotować
- Marynowane grzybki na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. Must have każdej spiżarni
Marynowane grzybki na trzy sposoby. Każdy z nich smakuje obłędnie. Będzie na słodko, wytrawnie i kwaśno!
Domowe przetwory to prawdziwy rarytas i powód do dumy. Aromatyczne słoiki wypełniają spiżarnię sezonowymi dobrami. Wśród nich nie może zabraknąć marynowanych grzybków na trzy sposoby: w occie, z miodem i w sosie pomidorowym. To must have wśród przystawek, dodatków do obiadu i przekąsek na rodzinne imprezy.
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Leśne rarytasy to główny składnik domowego menu, ale także przetworów. Wśród dżemów, soków i kiszonek nie może zabraknąć marynowanych grzybów. Ten smaczny kąsek to element obowiązkowy na rodzinnych imprezach i przekąska idealna na każdą porę.
Przepis na marynowane grzybki na trzy sposoby
Marynowane grzybki to zarówno smaczna przekąska, jak i elegancka przystawka, która króluje na rodzinnych uroczystościach czy domowych kolacjach z przyjaciółmi. Domowe przetwory sprawdzą się idealnie niemal na każdą okazję. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt rozpieszcza podniebienie. Klasyczny przepis w occie to tradycyjny rarytas jednak nieco inne wersje np. z miodem lub w pomidorach gwarantują oryginalny smak i piękną prezencję. Bazowa receptura wymaga następujących składników:
- około kilogram podgrzybków,
- 300 ml wody,
- 200 ml octu 10 proc.,
- 3 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 4 liście laurowe,
- około 10 kulek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Podgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
- W rondelku łączymy wodę, ocet i przyprawy. Zagotowujemy.
- Grzyby przekładamy do sparzonych słoików, zalewamy ciepłą zalewą i szczelnie zamykamy.
Grzyby marynowane z dodatkiem miodu
Składniki:
- kilogram grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki, podgrzybki, maślaki),
- szklanka octu 10 proc.
- 2 szklanki wody,
- duża łyżka miodu,
- 50 g cukru,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i pokrojone grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy.
- Grzyby przekładamy do słoików i zalewamy miodową marynatą.
- Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Grzyby są gotowe po tygodniu, jednak warto poczekać trochę dłużej - wówczas efekt będzie bardziej aromatyczny.
Przepis na domowe przetwory - grzyby w sosie pomidorowym
Składniki:
- 700 g obgotowanych grzybów,
- 1 kg cebuli,
- 1/3 szklanki octu,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 7 ziaren pieprzu,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy nabierze kolorów, dodajemy: cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, i pozostałe przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut.
- Do sosu dodajemy obgotowane grzyby i dusimy razem około 10 minut.
- Tak przygotowane grzyby przekładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach. Studzimy i przekładamy do spiżarni.