Owoce dla cukrzyka to dość ważny temat. Jak wiemy owoce są źródłem witamin i minerałów i powinno być ich jak najwięcej w diecie zdrowych osób. Co jednak w sytuacji, gdy zmagamy się z cukrzycą? Oczywiście owoce wciąż powinny być częścią jadłospisu, jednak ich spożycie powinno być znaczne uważniej kontrolowane. Jakie owoce są dobre dla cukrzyka?
Przy cukrzycy niestety nie można sobie pozwolić na spożywanie wszystkich owoców, ponieważ niektóre z nich mają zbyt wysoki indeks glikemiczny. Co to oznacza? Osobie chorującej na cukrzycę zaleca się by jadła produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie które po spożyciu nie powodują natychmiastowego wysokiego wzrostu poziomu cukru. Przy wyborze owoców warto zwrócić uwagę na to jak bardzo są dojrzałe. Dlaczego? Ponieważ mocno dojrzałe owoce mają wyższy indeks glikemiczny niż te, które są dojrzałe nieco mniej. Poniżej lista owoców, które może jeść cukrzyk czyli takie, których indeks glikemiczny nie przekracza 50:
Poznaliśmy owoce, które są dozwolone dla cukrzyka typu 2, więc warto teraz zwrócić szczególną uwagę na to jakich owoców powinna unikać osoba, która zmaga się z cukrzycą. Tak jak było wspomniane wcześniej należy zwracać uwagę, żeby wybierać owoce mniej dojrzałe ze względu na ich niższy indeks glikemiczny. Poniżej przedstawiamy listę owoców, które przy cukrzycy należy znacznie ograniczyć lub wyeliminować je całkowicie ze swojej diety:
Owoce te są bardzo bogate w cukier, także ich spożycie przy cukrzycy natychmiast podnosi jego poziom we krwi. Ponadto warto także wyeliminować z jadłospisu cukrzyka wszelakie suszone i kandyzowane owoce, ponieważ są one wysokokaloryczne i zawierają bardzo duże ilości cukru. Warto pamiętać, że także w przetworach owocowych: dżemach, napojach słodzonych, sokach czy konfiturach także znajduje się duża zawartość cukru, co oznacza, że diabetycy powinni ich unikać.
Zobacz też: Które produkty powinno się umyć przed spożyciem? Tego mogliście nie wiedzieć