Ciasto drożdżowe - przepis, który nie ma prawa nie wyjść. Ważna jest mąka i złota rada babci Krysi dotycząca rąk

Ciasto drożdżowe to przepis, który każda szanująca się pani (i pan) domu powinna mieć w swoim przepiśniku. Niestety, tak jak pyszne jest ciasto drożdżowe - tak samo jest kapryśne i lubi kucharzom płatać figle. Jak zatem zabrać się za ciasto drożdżowe, żeby wyszło idealne? Moja babcia zawsze mówiła: "Kto ma zimne serce i ręce, temu ciasto nie rośnie w podzięce".
Zobacz wideo

Niektórzy twierdzą, że do ciasta drożdżowego "trzeba mieć rękę". To prawda - i to najlepiej ciepłą. Wyrabianie ciasta zimnymi dłońmi może nie przynieść zamierzonego efektu i doskonale wiedziała o tym moja babcia, która zawsze przed przystąpieniem do pracy przy cieście, grzała dłonie nad kaflowym piecem. Znasz już pierwszy sekret idealnego ciasta drożdżowego. Drugim sekretem jest mąka - najlepiej wybierać typ 650 lub 750. 

Smażone pieczarkiZapomnij o mdłych pieczarkach. Ta metoda gwarantuje chrupiące grzyby

Ciasto drożdżowe - przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • ok. 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • dodatkowo: ulubione owoce, bakalie, kandyzowane skórki

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
  2. Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
  3. Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj żółtka i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło. 
  4. Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep i ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę. 
  5. Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.

Mikser z lat 90.Te miksery rządziły i nadal rządzą w wielu kuchniach. "Działa bez zarzutu"

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: