• Link został skopiowany

Pamiętaj o zasadzie babci Krysi. W nim tkwi sekret udanego ciasta drożdżowego. Wcale nie w drożdżach

Ciasto drożdżowe uchodzi za kapryśne, ale wcale nie musi takie być. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by zawsze się udało. Podpowiadamy, jakich błędów unikać i zdradzamy trik babci Krysi.
Ciasto drożdżowe
PawelKacperek /Shutterstock

Wielu kucharzy mówi, że ciasto drożdżowe jest kapryśne. W rzeczywistości wystarczy zadbać o dwa szczegóły: dobrą mąkę i odpowiednią temperaturę dłoni. Wyrabianie ciasta zimnymi dłońmi może nie przynieść zamierzonego efektu i doskonale wiedziała o tym moja babcia, która zawsze przed przystąpieniem do pracy przy cieście, grzała dłonie nad kaflowym piecem. Znasz już pierwszy sekret idealnego ciasta drożdżowego. Drugim sekretem jest mąka - najlepiej wybierać typ 650 lub 750. 

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Ciasto drożdżowe - przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • ok. 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • dodatkowo: ulubione owoce, bakalie, kandyzowane skórki

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
  2. Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
  3. Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj żółtka i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło. 
  4. Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep i ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę. 
  5. Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: