Ciasto drożdżowe uchodzi za kapryśne, ale wcale nie musi takie być. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, by zawsze się udało. Podpowiadamy, jakich błędów unikać i zdradzamy trik babci Krysi.
PawelKacperek /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wielu kucharzy mówi, że ciasto drożdżowe jest kapryśne. W rzeczywistości wystarczy zadbać o dwa szczegóły: dobrą mąkę i odpowiednią temperaturę dłoni. Wyrabianie ciasta zimnymi dłońmi może nie przynieść zamierzonego efektu i doskonale wiedziała o tym moja babcia, która zawsze przed przystąpieniem do pracy przy cieście, grzała dłonie nad kaflowym piecem. Znasz już pierwszy sekret idealnego ciasta drożdżowego. Drugim sekretem jest mąka - najlepiej wybierać typ 650 lub 750.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Ciasto drożdżowe - przepis, który zawsze się udaje
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:
Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj żółtka i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło.
Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep i ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.