Jak zrobić majonez? Zapomnij o sklepowym słoiku - domowy przepis to kilka składników i pyszny efekt

Wśród sosów i dodatków do kanapek czy sałatek majonez to prawdziwy ulubieniec. Prosty, klasyczny i niezastąpiony w kuchni produkt warto przygotować samodzielnie w domu. Kilka składników i gotowe! Ta receptura gwarantuje smaczny efekt i wysoką jakość, która na stałe zastąpi sklepowe słoiki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Majonez to popularny dodatek i produkt, który znajdziemy w niemal każdej lodówce. Kremowy dodatek często wzbogaca smak domowych sałatek, kanapek lub zimnych przekąsek. Warto jednak zrezygnować ze sklepowych produktów - przepis jest banalnie prosty, a efekt znacznie smaczniejszy i pozbawiony zbędnych konserwantów. 

Jak zrobić majonez? Kilka składników i gotowe

Majonez to najbardziej znany sos, który jest stosowany w wielu kuchniach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego zycia - potrafi wzbogacić smak każdej kanapki, przekąski czy dania. Jego sekret tkwi w kremowej, delikatnej konsystencji. Klasyczny przepis na majonez jest banalnie prosty, jednak mimo to w wielu domach króluje sklepowy słoik. Warto zmienić nawyki, ponieważ domowy majonez z pewnością ma lepszy skład. 

Przepis na majonez to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy połączyć żółtko z musztardą, ziołami i olejem i odrobiną octu winnego lub sokiem z cytryny. Kluczowe jest dodawanie oleju cienkim strumieniem i energiczne ubijanie sosu. Najlepiej robić to przy pomocy tradycyjnej trzepaczki, jednak robot kuchenny, a nawet blender, także spełni swoje zadanie. 

Klasyczny majonez jest bezkonkurencyjny, jednak warto nieco poeksperymentować i dodać do niego nieco odważniejsze smaki. Świetnie sprawdzą się trufle, ostre przyprawy, Sriracha, curry, czy czosnek. Te składniki gwarantują zabawę smakiem i ciekawe wariacje tradycyjnego przepisu. 

Zobacz wideo

Przepis na domowy majonez - kremowy i delikatny

Składniki: 

  • 3 żółtka, 
  • 350 ml oleju, np. rzepakowego,
  • 2 łyżeczki kremowej musztardy,
  • łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz biały mielony (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Żółtka delikatnie oddzielamy od białek. 
  2. Żółtka przekładamy do miski i ubijamy, dodajemy sok z cytryny, cukier puder, sól, szczyptę pieprzu i łyżkę oleju. Cały czas ubijamy, a następnie cienką stróżką wlewamy olej. 
  3. Ważne, by składniki ubijać lub miksować nawet kilka minut, by masa ładnie się napowietrzyła i była puszysta. 
  4. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce maksymalnie przez tydzień. 
Więcej o: