Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Majonez to popularny dodatek i produkt, który znajdziemy w niemal każdej lodówce. Kremowy dodatek często wzbogaca smak domowych sałatek, kanapek lub zimnych przekąsek. Warto jednak zrezygnować ze sklepowych produktów - przepis jest banalnie prosty, a efekt znacznie smaczniejszy i pozbawiony zbędnych konserwantów.
Majonez to najbardziej znany sos, który jest stosowany w wielu kuchniach. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego zycia - potrafi wzbogacić smak każdej kanapki, przekąski czy dania. Jego sekret tkwi w kremowej, delikatnej konsystencji. Klasyczny przepis na majonez jest banalnie prosty, jednak mimo to w wielu domach króluje sklepowy słoik. Warto zmienić nawyki, ponieważ domowy majonez z pewnością ma lepszy skład.
Przepis na majonez to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy połączyć żółtko z musztardą, ziołami i olejem i odrobiną octu winnego lub sokiem z cytryny. Kluczowe jest dodawanie oleju cienkim strumieniem i energiczne ubijanie sosu. Najlepiej robić to przy pomocy tradycyjnej trzepaczki, jednak robot kuchenny, a nawet blender, także spełni swoje zadanie.
Klasyczny majonez jest bezkonkurencyjny, jednak warto nieco poeksperymentować i dodać do niego nieco odważniejsze smaki. Świetnie sprawdzą się trufle, ostre przyprawy, Sriracha, curry, czy czosnek. Te składniki gwarantują zabawę smakiem i ciekawe wariacje tradycyjnego przepisu.
Składniki:
Sposób przygotowania: