• Link został skopiowany

Pyzy - przepis na ziemniaczane kluski z aromatycznym farszem. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie

Przepis na pyzy to tradycja, która gości w polskich domach od lat. Ziemniaczane kluski nadziewane najczęściej mięsem lub grzybami smakują obłędnie w klasycznej wersji. Warto jednak nieco poeksperymentować i podać je z nieoczywistymi dodatkami. Oryginalny i wyjątkowy efekt jest gwarantowany!
Kartacze przepis
Dar1930 / Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pyzy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Duże ziemniaczane kluski nadziewane mięsem są sycącą smaczną i ciekawą pozycją w domowym menu. Warto odrobinę podrasować danie - wystarczy zielenina, nietypowy sos, okrasa czy cebulka. 

Pyzy - przepis na tradycje w nowej odsłonie

Kuchnia regionalna to prawdziwy rarytas i skarb przekazywany kolejnym pokoleniom. Tradycyjne dania często goszczą w domach, ale i restauracjach, które próbują podać je w inny, ciekawy sposób. Pyzy to jedno z dań, które jest wyjątkowo smacznych i zarazem prostych. Kluczowa jest odpowiednio przygotowana masa ziemniaczana i zachowane proporcje. Z kolei mięsny farsz wymaga dobrej jakości bazy oraz aromatycznych składników. Pyzy można podać tradycyjnie - z okrasą, cebulką czy zieleniną, ale i nieco bardziej oryginalnie np. z palonym masłem z dodatkiem ziół, infuzowanymi olejami, jadalnymi kwiatami czy w sosie. Ciekawą alternatywą jest dodanie do ziemniaczanych klusek wegańskiego "mięsa" lub grzybów np. pieczarek. 

Zobacz wideo

Przepis na pyzy z mięsem i dodatkami

Składniki: 

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 400 g mięsa np. łopatki wieprzowej lub z rosołu,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • ugotowana marchew, 
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz
  • masło,
  • szalotka.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od obierania i mycia ziemniaków. Następnie dzielimy je na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, a drugą gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę.
  2. Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ugotowanych. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z mąką, jakiem, solą i pieprzem. Ciasto energicznie zagniatamy, by nie lepiło się do rąk. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką 
  3. Mięso mielimy w maszynce razem z ugotowaną marchewką. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - mięso i warzywa, doprawiamy i smażymy, aż nabierze aromatu i kolorów. Gdy mięso wystygnie, dodajemy do niego bułkę tartą, jajko i dokładnie mieszamy. 
  4. Przechodzimy do formowania pyz - z ciasta odrywamy mniejsze porcje, rozklepujemy na dłoni, nadziewamy dużą ilością farszu i ładnie zamykamy masą ziemniaczaną. Formujemy kształt pyzy. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich produktów. 
  5. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku około cztery minuty po wypłynięciu. 
  6. Ziemniaczane kluski nadziewane mięsem podajemy z okrasą z szalotki i masła. 
Więcej o: