Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pyzy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Duże ziemniaczane kluski nadziewane mięsem są sycącą smaczną i ciekawą pozycją w domowym menu. Warto odrobinę podrasować danie - wystarczy zielenina, nietypowy sos, okrasa czy cebulka.
Pyzy - przepis na tradycje w nowej odsłonie
Kuchnia regionalna to prawdziwy rarytas i skarb przekazywany kolejnym pokoleniom. Tradycyjne dania często goszczą w domach, ale i restauracjach, które próbują podać je w inny, ciekawy sposób. Pyzy to jedno z dań, które jest wyjątkowo smacznych i zarazem prostych. Kluczowa jest odpowiednio przygotowana masa ziemniaczana i zachowane proporcje. Z kolei mięsny farsz wymaga dobrej jakości bazy oraz aromatycznych składników. Pyzy można podać tradycyjnie - z okrasą, cebulką czy zieleniną, ale i nieco bardziej oryginalnie np. z palonym masłem z dodatkiem ziół, infuzowanymi olejami, jadalnymi kwiatami czy w sosie. Ciekawą alternatywą jest dodanie do ziemniaczanych klusek wegańskiego "mięsa" lub grzybów np. pieczarek.
Przepis na pyzy z mięsem i dodatkami
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- jajko,
- sól i pieprz
Farsz:
- 400 g mięsa np. łopatki wieprzowej lub z rosołu,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- ugotowana marchew,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka majeranku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
- masło,
- szalotka.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od obierania i mycia ziemniaków. Następnie dzielimy je na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, a drugą gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę.
- Starte ziemniaki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ugotowanych. Całość dokładnie mieszamy i łączymy z mąką, jakiem, solą i pieprzem. Ciasto energicznie zagniatamy, by nie lepiło się do rąk. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką
- Mięso mielimy w maszynce razem z ugotowaną marchewką. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz - mięso i warzywa, doprawiamy i smażymy, aż nabierze aromatu i kolorów. Gdy mięso wystygnie, dodajemy do niego bułkę tartą, jajko i dokładnie mieszamy.
- Przechodzimy do formowania pyz - z ciasta odrywamy mniejsze porcje, rozklepujemy na dłoni, nadziewamy dużą ilością farszu i ładnie zamykamy masą ziemniaczaną. Formujemy kształt pyzy. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich produktów.
- Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku około cztery minuty po wypłynięciu.
- Ziemniaczane kluski nadziewane mięsem podajemy z okrasą z szalotki i masła.