Jak zrobić zasmażkę? Kluczowe są proporcje i rada babci Józi o trzech łyżkach

Zasmażka to nieodłączny element zup takich jak flaki czy kapuśniak, ale także uzupełnienie sosów oraz uwielbianej przez wszystkich zasmażanej kapusty. O ile w teorii wykonanie zasmażki jest proste, o tyle w praktyce nie zawsze się takie okazuje. Jak zatem zrobić zasmażkę perfekcyjną? Babcia Józia zawsze mówiła "łyżka na łyżkę i w koło łyżką".

Tradycyjna zasmażka składa się z dwóch składników - tłuszczu (najczęściej masła albo smalcu) i mąki pszennej. Niestety, zasmażka nie wybacza błędów i bardzo szybko może się spalić lub zamienić w nieestetyczne grudki. Jednak babcine sposoby jak zwykle są najlepsze i dziś podpowiem, co na to babcia mojej chrzestnej. Jej metoda na trzy łyżki jest niezawodna i ściśle określa proporcje - łyżka tłuszczu, łyżka mąki - oto cała filozofia. No i od razu trzeba szybciutko mieszać - jednak w tym przypadku lepiej używać łyżki drewnianej lub plastikowej szpatułki.

Jak zrobić zasmażkę?

Przygotuj:

  • czubatą łyżkę masła lub smalcu (w zależności, do czego przygotowujesz zasmażkę)
  • pełną łyżkę mąki pszennej

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię lub rondelek i włóż do niego masło albo smalec.
  2. Kiedy tłuszcz się rozpuści i zacznie lekko się pienić (w przypadku masła), dodaj mąkę i natychmiast zacznij mieszać.
  3. Zmniejsz moc palnika i energicznie mieszaj, aż zasmażka stanie się gęsta. Następnie od razu zdejmij patelnię z ognia i dodaj zasmażkę bezpośrednio do potrawy. Energicznie mieszaj, aż zasmażka całkowicie się rozpuści i potrawa zmieni konsystencję (zasmażana kapusta szybko gęstnieje).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.