Co można zrobić z gruszek? Karmelowe owoce pod kruszonką to prosty deser dla koneserów

Co można zrobić z gruszek? Sezon na te soczyste owoce trwa w najlepsze, warto więc wykorzystać je w kuchni na różne sposoby. Prostym, ale jednocześnie niezwykle smacznym deserem będą owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką.

Co można zrobić z gruszek? Soczyste owoce świetnie smakują zarówno w deserach, jak i w wytrawnych daniach. Ich smak znakomicie komponuje się z serami, czy kruchym mięsem, ale jest także dobrym uzupełnieniem wypieków. Prostym, ale efektowym pomysłem na wykorzystanie gruszek w kuchni, jest ich zapieczenie pod chrupiącą kruszonką. 

Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co można zrobić z gruszek? Crumble będzie świetnym rozwiązaniem

Crumble, czy właśnie owoce zapiekane pod kruszonką, to prosty i smaczny deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które na co dzień unikają kuchennych eksperymentów. 

Składniki:

  • kilogram gruszek,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • pięć łyżek masy kajmakowej,
  • 200 gram masła,
  • trzy łyżki cukru,
  • niepełna szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ewentualnie orzechy lub ulubione bakalie.

Tak przygotujesz karmelowe gruszki z kruszonką

Gruszki obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Opłucz owoce i pokrój je na kawałki. Z cytryny wyciśnij sok i polej nim gruszki.  

W osobnym garnku podgrzej masę kajmakową. Następnie delikatnie ją wystudź i wymieszaj z owocami. 

Naczynie żaroodporne lub formę do zapiekania wysmaruj masłem. Następnie dno wyłóż karmelowymi gruszkami.

Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier oraz masło. Możesz dodać również odrobinę proszku do pieczenia. Całość zagnieć, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowanym ciastem posyp owoce. Jeśli chcesz, by deser był bardziej chrupiący, do kruszonki możesz dodać posiekane orzechy. Smak uzupełnią także ulubione bakalie.

Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 40 minut. Deser będzie gotowy, gdy kruszonka nabierze złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.