Co można zrobić z gruszek? Soczyste owoce świetnie smakują zarówno w deserach, jak i w wytrawnych daniach. Ich smak znakomicie komponuje się z serami, czy kruchym mięsem, ale jest także dobrym uzupełnieniem wypieków. Prostym, ale efektowym pomysłem na wykorzystanie gruszek w kuchni, jest ich zapieczenie pod chrupiącą kruszonką.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Crumble, czy właśnie owoce zapiekane pod kruszonką, to prosty i smaczny deser, z którym poradzą sobie nawet te osoby, które na co dzień unikają kuchennych eksperymentów.
Składniki:
Gruszki obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Opłucz owoce i pokrój je na kawałki. Z cytryny wyciśnij sok i polej nim gruszki.
W osobnym garnku podgrzej masę kajmakową. Następnie delikatnie ją wystudź i wymieszaj z owocami.
Naczynie żaroodporne lub formę do zapiekania wysmaruj masłem. Następnie dno wyłóż karmelowymi gruszkami.
Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier oraz masło. Możesz dodać również odrobinę proszku do pieczenia. Całość zagnieć, aż powstanie kruszonka. Tak przygotowanym ciastem posyp owoce. Jeśli chcesz, by deser był bardziej chrupiący, do kruszonki możesz dodać posiekane orzechy. Smak uzupełnią także ulubione bakalie.
Naczynie żaroodporne włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 40 minut. Deser będzie gotowy, gdy kruszonka nabierze złotego koloru.