Przepisy na pierniki świąteczne - sprawdzony przepis na miękkie pierniczki
Przepisy na pierniki świąteczne mogą wyglądać bardzo różnie. Poniżej przedstawiamy recepturę, która jest prosta, a do tego można wykonać ją tuż przed samymi świętami. To idealna opcja, zwłaszcza dla osób, które są zabiegane i nie mają czasu wykonywać pierniczków wcześniej.
Przepis na pierniki świąteczne miękkie:
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- około 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 torebka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka kakao
- około półtorej łyżeczki sody spożywczej
- 2/3 szklanki cukru białego
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito i następnie umieścić na stolnicy. Wykonać dołek i wlać do niego gorący miód.
- Następnie dokładnie wymieszać za pomocą noża. Dodawać stopniowo cukier, kakao oraz sodę oczyszczoną.
- W kolejnym kroku dodać przyprawę piernikową. Dołożyć masło oraz jedno jajko.
- Stopniowo dolewać po jednej łyżce podgrzanego mleka. Całość połączyć w jednolitą i miękką masę.
- Ciasto wyrabiać przez około 10 minut.
- Następnie ciasto umieścić ponownie na stolnicy i rozwałkować na placek, który powinien mieć grubość około pół centymetra.
- Wykroić pierniczki.
- Ułożyć je na papierze do pieczenia.
- Piec w temperaturze około 180°C (grzanie góra-dół). Przez 10 lub 15 minut.
Piernik świąteczny - przepisy
Stare przepisy na piernik świąteczny to istny kulinarny majstersztyk. Wiele osób jednak modyfikuje je, starając się znaleźć doskonałą recepturę. Poniżej podajemy przepis, który można wykonać tuż przed świętami.
Składniki:
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- Jedna łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki mleka
- 250 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- Jedna łyżka przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
Składniki na polewę:
- 120 g czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 1-2 łyżki masła
- cukier do smaku
Dodatki:
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę.
- Do miski dodajemy mąkę, powidła, jajka, kakao, cynamon i mieszkamy. Następnie wsypujemy przyprawę piernikową oraz cukier. Wszystko ze sobą mieszamy aż powstanie gładka masa.
- Wsypujemy sodę oczyszczoną do mleka i mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami.
- Ciasto wkładamy na blachę (należy ją wyłożyć papierem do pieczenia) i następnie całość przekładamy do piekarnika, który jest nagrzany do temperatury 180°C. Ciasto pieczemy przez 40 minut. Następnie pozostawiamy je do wystudzenia.
- Robimy polewę czekoladową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wszystkie składniki na polewę.
- Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Przepis na tradycyjne pierniki świąteczne - dojrzewające
Przepis na tradycyjne pierniki świąteczne w wersji dojrzewającej to zdecydowanie receptura dla ludzi, którzy są cierpliwi. Pierniczki tego typu należy wykonać nieco wcześniej i poddać je procesowi dojrzewania. Po upieczeniu należy umieścić je w szczelnym pojemniku. Przejdźmy zatem do receptury.
Składniki, które są nam potrzebne, to:
- około 2 szklanek cukru białego
- jedna kostka masła
- 1 kg mąki tortowej
- 4 jajka
- 3 łyżeczki sody spożywczej
- połowa szklanki mleka
- odrobina soli,
- przyprawa do pierników,
- łyżka kakao,
- szklanka rodzynek,
- 200 g orzechów włoskich (już posiekanych)
- 400 g miodu wielokwiatowego
Sposób przyrządzenia:
- W garnku rozpuszczamy miód, cukier oraz masło. Ciągle mieszamy.
- Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sodę. Następnie dodajemy gorące masło z cukrem i miodem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawę do pierników i kakao.
- Mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy masę do lodówki na kilka tygodni (3-4 tygodnie).
- Następnie rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy pierniki. Smarujemy je jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami.
- Umieszczamy je w nagrzanym piekarniku.
- Pieczemy w temperaturze około 170°C przez 10 minut.
- Pierniki wkładamy do pojemnika, który jest szczelny.
Zobacz też: Keks: stary przepis, pozwalający na powrót do smaków staropolskich