Przepis na piernik świąteczny i ciasteczka piernikowe dojrzewające. Pachnące, miękkie i przepyszne słodkości

Przepis na piernik świąteczny często jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wybraliśmy kilka sprawdzonych receptur, które zawsze wychodzą. Wypieki są aromatyczne i odpowiednio wilgotne.

Przepisy na pierniki świąteczne - sprawdzony przepis na miękkie pierniczki

Przepisy na pierniki świąteczne mogą wyglądać bardzo różnie. Poniżej przedstawiamy recepturę, która jest prosta, a do tego można wykonać ją tuż przed samymi świętami. To idealna opcja, zwłaszcza dla osób, które są zabiegane i nie mają czasu wykonywać pierniczków wcześniej. 

Przepis na pierniki świąteczne miękkie:

Składniki: 

  • 320 g mąki pszennej 
  • około 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 jajko 
  • 2 - 3 łyżki miodu 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 torebka przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • około półtorej łyżeczki sody spożywczej 
  • 2/3 szklanki cukru białego  

 Wykonanie: 

  1. Mąkę przesiać przez sito i następnie umieścić na stolnicy. Wykonać dołek i wlać do niego gorący miód. 
  2. Następnie dokładnie wymieszać za pomocą noża. Dodawać stopniowo cukier, kakao oraz sodę oczyszczoną. 
  3. W kolejnym kroku dodać przyprawę piernikową. Dołożyć masło oraz jedno jajko. 
  4. Stopniowo dolewać po jednej łyżce podgrzanego mleka. Całość połączyć w jednolitą i miękką masę. 
  5. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut. 
  6. Następnie ciasto umieścić ponownie na stolnicy i rozwałkować na placek, który powinien mieć grubość około pół centymetra. 
  7. Wykroić pierniczki. 
  8. Ułożyć je na papierze do pieczenia. 
  9. Piec w temperaturze około 180°C (grzanie góra-dół). Przez 10 lub 15 minut. 

Piernik świąteczny - przepisy 

Stare przepisy na piernik świąteczny to istny kulinarny majstersztyk. Wiele osób jednak modyfikuje je, starając się znaleźć doskonałą recepturę. Poniżej podajemy przepis, który można wykonać tuż przed świętami.

Składniki: 

  • 6 łyżek powideł śliwkowych 
  • Jedna łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 250 g cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • Jedna łyżka przyprawy piernikowej 
  • 2 jajka 
  • 2-3 łyżki kakao 
  • szczypta cynamonu

Składniki na polewę: 

  • 120 g czekolady 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1-2 łyżki masła 
  • cukier do smaku  

Dodatki:

  • wiórki kokosowe

Wykonanie: 

  1. Przesiewamy mąkę.
  2. Do miski dodajemy mąkę, powidła, jajka, kakao, cynamon i mieszkamy. Następnie wsypujemy przyprawę piernikową oraz cukier. Wszystko ze sobą mieszamy aż powstanie gładka masa. 
  3. Wsypujemy sodę oczyszczoną do mleka i mieszamy. Łączymy z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasto wkładamy na blachę (należy ją wyłożyć papierem do pieczenia) i następnie całość przekładamy do piekarnika, który jest nagrzany do temperatury 180°C. Ciasto pieczemy przez 40 minut. Następnie pozostawiamy je do wystudzenia. 
  5. Robimy polewę czekoladową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej wszystkie składniki na polewę.
  6. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na tradycyjne pierniki świąteczne - dojrzewające 

Przepis na tradycyjne pierniki świąteczne w wersji dojrzewającej to zdecydowanie receptura dla ludzi, którzy są cierpliwi. Pierniczki tego typu należy wykonać nieco wcześniej i poddać je procesowi dojrzewania. Po upieczeniu należy umieścić je w szczelnym pojemniku. Przejdźmy zatem do receptury. 

Składniki, które są nam potrzebne, to: 

  • około 2 szklanek cukru białego 
  • jedna kostka masła 
  • 1 kg mąki tortowej   
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody spożywczej 
  • połowa szklanki mleka 
  • odrobina soli,
  • przyprawa do pierników,
  • łyżka kakao, 
  • szklanka rodzynek,
  • 200 g orzechów włoskich (już posiekanych)
  • 400 g miodu wielokwiatowego   

Sposób przyrządzenia: 

  1. W garnku rozpuszczamy miód, cukier oraz masło. Ciągle mieszamy. 
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy sodę. Następnie dodajemy gorące masło z cukrem i miodem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawę do pierników i kakao.
  3. Mieszamy wszystkie składniki i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy masę do lodówki na kilka tygodni (3-4 tygodnie).  
  4. Następnie rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy pierniki. Smarujemy je jajkiem i posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. 
  5. Umieszczamy je w nagrzanym piekarniku. 
  6. Pieczemy w temperaturze około 170°C przez 10 minut. 
  7. Pierniki wkładamy do pojemnika, który jest szczelny. 

Zobacz też: Keks: stary przepis, pozwalający na powrót do smaków staropolskich

Więcej o:
Copyright © Agora SA