Cynamonki, czyli drożdżowe bułeczki z dodatkiem korzennych przypraw, to uwielbiany na całym świecie deser. Proste, ale efektowne zawijasy wpisują się w klimat jesienno-zimowych wypieków. Spore ilości cynamonu rozgrzewają organizm i rewelacyjnie smakują podane w towarzystwie smakowych herbat.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Choć rollsy z dodatkiem cynamonu można przygotować także z ciasta francuskiego, tradycyjnie słodkie bułeczki wypieka się z ciasta na bazie drożdży. Puchate zawijasy można polać lukrem.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Składniki na nadzienie:
Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. Świeże drożdże rozkrusz do miski i zasyp cukrem. Mleko podgrzej, odrobinę odlej i wymieszaj z drożdżami. Do zaczynu dodaj również łyżkę mąki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kwadrans.
Mąkę połącz z cukrem, dodaj szczyptę soli. Wbij jajko oraz żółtka, dodaj także drożdżowy zaczyn. Połącz składniki i dodaj miękkie masło. Całość zagnieć i wyrób elastyczne ciasto.
Gotową masę przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno wyrosnąć. Tak przygotowaną masę ponownie wyłóż na blat i zagnieć, a następnie rozwałkuj.
W garnku roztop masło. Dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszaj. Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym tłuszczem. Przyda ci się do tego pędzelek. Następnie obficie posyp ciasto cynamonem.
Zwiń placek w roladę i pokrój na mniej więcej dwucentymetrowe plastry. Zawijasy wyłóż na blaszkę i przed wstawieniem do piekarnika pozostaw jeszcze na dwadzieścia minut do wyrośnięcia.
Cynamonki włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz je przez około 25 minut, aż się zarumienią. Gotowe wypieki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.