Wegańskie kotlety: zdrowe, smaczne i nie tylko dla wegetarian! Przekonaj się sam jak smakują wegańskie kotlety

Wegańskie kotlety to świetny dodatek do obiadu i to nie tylko dla wegan. Można je przygotować nie tylko z warzyw, ale też z dodatkiem ryżu czy kaszy. Wybór jest dość duży, dlatego bez problemu można urozmaicić każde danie. Jeśli zatem nie wyobrażasz sobie obiadu bez kotleta, to warto zasmakować tych wegańskich.

Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej. Grzybowy smak i soczysta struktura

Wegańskie kotlety z kaszy gryczanej charakteryzują się wspaniałym, grzybowym smakiem. Są aromatyczne i doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno np. w formie dodatku do kanapek czy burgerów. Poznajcie przepis na wegańskie kotlety z kaszy gryczanej.

Składniki: szklanka kaszy gryczanej, duża marchew, seler naciowy, 4 łyżki wrzątku, sól, pieprz, łyżka nasion chia, pół cebuli czerwonej, garść natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Gotujemy kaszę. Marchew ścieramy na tarce, pozostałe warzywa siekamy i dusimy w garnku całość z odrobinką oleju.
  2. Gdy kasza delikatnie przestygnie, łączymy ją z warzywami i dodajemy do niej przyprawy oraz nasiona chia wymieszane z wrzątkiem.
  3. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni z niewielką ilością oleju rzepakowego (jeśli pojawi się problem ze sklejeniem kotletów można je obtoczyć w odrobinie mąki gryczanej).
Zobacz wideo FIT pralinki z orzechami. Pyszne wegańskie słodycze

Wegańskie kotlety z ciecierzycy - przepis i przygotowanie krok po kroku

Wegańskie kotlety można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest wykorzystanie ciecierzycy, która dostarcza organizmowi sporej ilości białka.

Wegańskie kotlety z ciecierzycy – potrzebne składniki: 2 szklanki ciecierzycy, 2 cebule, 4 czubate łyżki mąki ryżowej, kasza kukurydziana do obtoczenia, 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, olej, garść poszatkowanego koperku i pietruszki, łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wegańskie kotlety z ciecierzycy w kilku krokach:

  1. Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie odcedzamy i czekamy aż odcieknie, po czym blendujemy ją.
  2. Do blendowanej masy dodajemy cebulę, czosnek, sól, papryki, pieprz oraz dodajemy sok z cytryny, po czym wszystko rozdrabniamy na niezbyt jednolitą masę.
  3. Powstałą masę przekładamy do miski i dodajemy do niej poszatkowaną pietruszkę, mąkę i sodę. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki, które smażymy partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem. Przekręcamy na drugą stronę i odsączamy na papierze.
  4. Kotlety najlepiej podawać z kaszą lub ryżem.

Wegańskie kotlety z soczewicy – klasyk wśród bezmięsnych kotletów

Wegańskie kotlety z soczewicy to zdecydowanie najbardziej znane kotlety wśród tych bez zawartości mięsa. Ich zaletą jest to, że można je przygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich.

Składniki: 15 dag czerwonej soczewicy, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, 2 łyżki płatków jaglanych, natka pietruszki, olej, sól i pieprz do smaku, 0,5 łyżeczki suszonego czosnku, 0,5 łyżeczki suszonej cebuli, łyżeczka papryki słodkiej.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby straciła mleczne zabarwienie, a następnie gotujemy ją w wodzie razem z włoszczyzną do momentu aż soczewica stanie miękka i lekko rozgotowana.
  2. Odsączamy soczewicę bardzo dokładnie na sitku, dodajemy do niej wszystkie składniki, mieszamy dokładnie i zostawiamy na 4 minuty, aż płatki i siemię lniane wchłoną pozostałą wodę.
  3. Następnie formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanej oliwą patelni używając palnika o średniej mocy (smażymy z obydwu stron na rumiany kolor).

Wegańskie kotlety z kalafiora. Nie musisz gotować kalafiora by zrobić z niego smaczne kotlety

Poznajcie przepis na wegańskie kotlety z kalafiora, którego nie trzeba nawet gotować, a co za tym idzie przepis jest szybki i prosty.

Składniki: mały kalafior, 4 łyżki płatków jaglanych, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, pieprz, sól, olej

Przygotowanie:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, blendujemy partiami w malakserze na drobną kaszę i przekładamy do do miski.
  2. Dodajemy olej, przyprawy, płatki jaglane oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
  3. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę pszenną i mieszamy, aby powstała masa do sklejenia kotletów.
  4. Z gotowej masy formujemy kulki, spłaszczamy je i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż kotlety się zarumienią.

Zobacz też: Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.