Zupa z dyni to świetny pomysł na jesienny obiad, czy zdrową kolację. Dynia ma wiele zalet, może być także wykorzystywana w kuchni na wiele różnych sposobów. Sezon na to warzywo w pełni, warto więc włączyć je do swojego jadłospisu. Rozgrzewający krem to prawdziwy klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Dynię obierz i pokrój na kawałki. Usuń miąższ oraz pestki. Obierz także ziemniaki i marchew. Warzywa pokrój na kawałki.
Cebulę pokrój na kawałki i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko posól. Dorzuć marchew oraz dynię i całość podsmażaj przez chwilę. Przełóż podsmażone warzywa do garnka i podlej bulionem warzywnym.
Dodaj do wywaru ziemniaki i gotuj przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Dodaj także dwie łyżki przecieru pomidorowego lub jednego obranego i pokrojonego pomidora.
Garnek z zupą ściągnij z ognia i zblenduj. Gotowy krem przełóż do misek. Każdą porcję posyp podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Możesz udekorować ją także kleksem śmietany. Zupa krem z dyni będzie świetnie smakować również z domowymi grzankami z masłem ziołowym lub z roztopionym serem.