Zupa z dyni - przepis na rozgrzewający krem, który warto wypróbować szczególnie jesienią

Zupa z dyni - przepis, który warto włączyć do jesiennego menu. Rozgrzewająca potrawa z dodatkiem imbiru to rewelacyjny pomysł na zdrową kolację, którą będą zajadać się wszyscy domownicy.

Zupa z dyni to świetny pomysł na jesienny obiad, czy zdrową kolację. Dynia ma wiele zalet, może być także wykorzystywana w kuchni na wiele różnych sposobów. Sezon na to warzywo w pełni, warto więc włączyć je do swojego jadłospisu. Rozgrzewający krem to prawdziwy klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. 

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co można zrobić z cukinii? Pyszne smażone krążki w panierceCo można zrobić z cukinii? Idealnie chrupiące smażone krążki

Zupa z dyni - przepis na zdrowy krem z dodatkami

  • pół kilograma dyni,
  • trzy duże ziemniaki
  • trzy ząbki czosnku,
  • cebula,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • marchew,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • oliwa lub olej,
  • przyprawy: imbir, kurkuma, sól, pieprz,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika.

CynamonkiCynamonki. Kultowe słodkie zawijasy, które wpisują się w klimat jesieni

Tak przygotujesz gęstą dyniową zupę

Dynię obierz i pokrój na kawałki. Usuń miąższ oraz pestki. Obierz także ziemniaki i marchew. Warzywa pokrój na kawałki.

Cebulę pokrój na kawałki i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko posól. Dorzuć marchew oraz dynię i całość podsmażaj przez chwilę. Przełóż podsmażone warzywa do garnka i podlej bulionem warzywnym.

Dodaj do wywaru ziemniaki i gotuj przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Dodaj także dwie łyżki przecieru pomidorowego lub jednego obranego i pokrojonego pomidora. 

Garnek z zupą ściągnij z ognia i zblenduj. Gotowy krem przełóż do misek. Każdą porcję posyp podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Możesz udekorować ją także kleksem śmietany. Zupa krem z dyni będzie świetnie smakować również z domowymi grzankami z masłem ziołowym lub z roztopionym serem. 

Więcej o: