Zupa z dyni - przepis na rozgrzewający krem, który warto wypróbować szczególnie jesienią

Zupa z dyni - przepis, który warto włączyć do jesiennego menu. Rozgrzewająca potrawa z dodatkiem imbiru to rewelacyjny pomysł na zdrową kolację, którą będą zajadać się wszyscy domownicy.

Zupa z dyni to świetny pomysł na jesienny obiad, czy zdrową kolację. Dynia ma wiele zalet, może być także wykorzystywana w kuchni na wiele różnych sposobów. Sezon na to warzywo w pełni, warto więc włączyć je do swojego jadłospisu. Rozgrzewający krem to prawdziwy klasyk, obok którego nie można przejść obojętnie. 

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Zupa z dyni - przepis na zdrowy krem z dodatkami

  • pół kilograma dyni,
  • trzy duże ziemniaki
  • trzy ząbki czosnku,
  • cebula,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • marchew,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • oliwa lub olej,
  • przyprawy: imbir, kurkuma, sól, pieprz,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika.

Tak przygotujesz gęstą dyniową zupę

Dynię obierz i pokrój na kawałki. Usuń miąższ oraz pestki. Obierz także ziemniaki i marchew. Warzywa pokrój na kawałki.

Cebulę pokrój na kawałki i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość lekko posól. Dorzuć marchew oraz dynię i całość podsmażaj przez chwilę. Przełóż podsmażone warzywa do garnka i podlej bulionem warzywnym.

Dodaj do wywaru ziemniaki i gotuj przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, pieprzem oraz kurkumą i imbirem. Dodaj także dwie łyżki przecieru pomidorowego lub jednego obranego i pokrojonego pomidora. 

Garnek z zupą ściągnij z ognia i zblenduj. Gotowy krem przełóż do misek. Każdą porcję posyp podprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Możesz udekorować ją także kleksem śmietany. Zupa krem z dyni będzie świetnie smakować również z domowymi grzankami z masłem ziołowym lub z roztopionym serem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.