Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Deska masła to w ostatnim czasie prawdziwy hit wśród internetowych przepisów. Oryginalny sposób podania prostych składników jest efektowny - pięknie się prezentuje i smakuje wybornie. Kluczowe jest estetyczne podanie. Warto jednak spróbować lżejszej wersji wege, bazującej na warzywach.
Przekąski i tzw. czekadełka podawane przed posiłkiem mają zaspokoić głód i umilić czas przed podaniem dania głównego. Często podaje się pieczywo z oliwą, masłem lub różnymi pastami. To prawdziwa klasyka gatunku, jednak odrobina kreatywności i oryginalne podanie może zwykłe produkty zamienić w prawdziwe dzieło sztuki. Deska masła w ostatnim czasie jest prawdziwym hitem wśród internetowych przepisów i kuchennych trików. Przystawka to najzwyklejszy nabiał, który finezyjnie rozsmarowujemy na desce lub w naczyniu, połączony z przyprawami, świeżymi ziołami czy orzechami.
Na początek masło trzeba ocieplić i ubijać przez kilka minut, by lekkie i miało puszystą konsystencję. Później wystarczy odrobina kreatywności i estetyczne podanie przystawki. Warto dodać do masła czosnek, sól gruboziarnistą, rozmaryn, ser, prażone orzechy, pestki, owoce lub nawet jadalne kwiaty. Tak podany starter nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wybornie smakuje ze świeżym pieczywem. Beata Tadla, zaprezentowała własną interpretację przepisu. Prezenterka masło zastąpiła avocado i pastą z czerwonej fasoli, z kolei pieczywo wymieniła na kolorowe, zapiekane warzywa.
Składniki:
Sposób przygotowania: