Deska masła to najnowszy hit wśród przystawek. Beata Tadla pokazała przepis na zdrowszą wersję

Ostatnim hitem w mediach społecznościowych jest przepis na oryginalną przekąskę bazującą na nabiale. Deska masła to must have na domową imprezę lub rodzinne spotkanie. Beata Tadla pokazała przepis na zdrowszą wersję z dodatkiem warzyw i świeżych ziół. Efekt wygląda wyjątkowo smacznie!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Deska masła to w ostatnim czasie prawdziwy hit wśród internetowych przepisów. Oryginalny sposób podania prostych składników jest efektowny - pięknie się prezentuje i smakuje wybornie. Kluczowe jest estetyczne podanie. Warto jednak spróbować lżejszej wersji wege, bazującej na warzywach. 

Deska masła - najnowszy trend wśród przystawek 

Przekąski i tzw. czekadełka podawane przed posiłkiem mają zaspokoić głód i umilić czas przed podaniem dania głównego. Często podaje się pieczywo z oliwą, masłem lub różnymi pastami. To prawdziwa klasyka gatunku, jednak odrobina kreatywności i oryginalne podanie może zwykłe produkty zamienić w prawdziwe dzieło sztuki. Deska masła w ostatnim czasie jest prawdziwym hitem wśród internetowych przepisów i kuchennych trików. Przystawka to najzwyklejszy nabiał, który finezyjnie rozsmarowujemy na desce lub w naczyniu, połączony z przyprawami, świeżymi ziołami czy orzechami. 

Na początek masło trzeba ocieplić i ubijać przez kilka minut, by lekkie i miało puszystą konsystencję. Później wystarczy odrobina kreatywności i estetyczne podanie przystawki. Warto dodać do masła czosnek, sól gruboziarnistą, rozmaryn, ser, prażone orzechy, pestki, owoce lub nawet jadalne kwiaty. Tak podany starter nie tylko pięknie się prezentuje, ale i wybornie smakuje ze świeżym pieczywem. Beata Tadla, zaprezentowała własną interpretację przepisu. Prezenterka masło zastąpiła avocado i pastą z czerwonej fasoli, z kolei pieczywo wymieniła na kolorowe, zapiekane warzywa.

 
Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

"Deska masła" w zdrowszej wersji Beaty Tadli

Składniki: 

  • duże i dojrzałe avocado, 
  • oliwa,
  • czosnek,
  • cebula,
  • jabłko, 
  • puszka czerwonej fasoli,
  • ziarna słonecznika,
  • duża marchew,
  • batat albo dynia,
  • zielone szparagi,
  • czerwona papryka,
  • pak choi,
  • sól,
  • pieprz,
  • chili w proszku,
  • zielenina,
  • świeży rozmaryn.

Sposób przygotowania: 

  1. Marchew, batata, szparagi, paprykę i kapustki pak choi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwa, solimy i zapiekamy w 180 stopniach, aż wszystkie warzywa ładnie się zarumienią. 
  2. Przygotowujemy pastę z czerwonej fasoli - jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy. Przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości. Mus łączymy z czerwoną fasolą z puszki. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i łączymy z ziarnami słonecznika. 
  3. Avocado obieramy, pozbawiamy pestki, przekładamy do miseczki i rozgniatamy na gładką masę. Doprawiamy i ewentualnie skracajmy cytryną. 
  4. Pasty oryginalnie i estetycznie rozsmarowujemy na desce, doprawiamy. Na wierzchu układamy upieczone warzywa. Całość dodatkowo posypujmy zieleniną i świeżym rozmarynem i gotowe!
Więcej o: