Ziemniaki to podstawowy produkt kuchni polskiej. Ich gotowanie zazwyczaj staje się monotonne - oczekiwanie na to, aż ziemniaki zmiękną, czasem bardzo się dłuży. Jak temu zaradzić? Istnieje kilka sposobów, które pozwolą skrócić czas ich gotowania. Przedstawiamy je poniżej.
Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, warto dodać do nich łyżeczkę masła lub margaryny. Tłuszcz przyspiesza gotowanie i zdecydowanie poprawia smak gotowanych ziemniaków.
Pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki bardzo przyspieszy czas gotowania. Im mniejsze kawałki, tym czas gotowania krótszy. To jeden z najprostszych sposobów na szybsze gotowanie warzyw.
Inną, podobną metodą, będzie gotowanie ziemniaków pokrojonych w kostkę. Przyspieszycie proces gotowania jeszcze bardziej, jeśli zalejecie je wrzątkiem z czajnika. Przygotowane w ten sposób ugotują się w mgnieniu oka.
Ziemniaki w mundurkach będą gotowały się bardzo długo, ale jest na to sposób. Wystarczy przygotować widelec.
Niezależnie od sposobu gotowania, przed wrzuceniem ziemniaków do wody najlepiej jest ponakłuwać je widelcem. Taki trik pozwoli na przyspieszenie procesu gotowania.
Aby gotowanie nie dłużyło się w nieskończoność, dobrze jest przykryć garnek pokrywką. Trzeba jednak uważnie pilnować gotujących się ziemniaków, żeby nie wykipiały.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl