Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sposobów, które skrócą czas czekania

Gotowanie ziemniaków to zwykle bardzo czasochłonne zajęcie. Warto znać kilka sprytnych metod, dzięki którym przyspieszymy proces gotowania. Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Podajemy kilka sprawdzonych sposobów.

Ziemniaki to podstawowy produkt kuchni polskiej. Ich gotowanie zazwyczaj staje się monotonne - oczekiwanie na to, aż ziemniaki zmiękną, czasem bardzo się dłuży. Jak temu zaradzić? Istnieje kilka sposobów, które pozwolą skrócić czas ich gotowania. Przedstawiamy je poniżej.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Najlepiej dodać do wody łyżeczkę tłuszczu. Przyspieszy proces gotowania i doda smaku

Aby ziemniaki szybciej się ugotowały, warto dodać do nich łyżeczkę masła lub margaryny. Tłuszcz przyspiesza gotowanie i zdecydowanie poprawia smak gotowanych ziemniaków.  

Im mniejsze ziemniaki, tym szybsze gotowanie. Warto pokroić je na mniejsze kawałki

Pokrojenie ziemniaków na mniejsze kawałki bardzo przyspieszy czas gotowania. Im mniejsze kawałki, tym czas gotowania krótszy. To jeden z najprostszych sposobów na szybsze gotowanie warzyw.

Inną, podobną metodą, będzie gotowanie ziemniaków pokrojonych w kostkę. Przyspieszycie proces gotowania jeszcze bardziej, jeśli zalejecie je wrzątkiem z czajnika. Przygotowane w ten sposób ugotują się w mgnieniu oka.

Ponakłuwaj ziemniaki widelcem. Ugotują się znacznie szybciej

Ziemniaki w mundurkach będą gotowały się bardzo długo, ale jest na to sposób. Wystarczy przygotować widelec.

Niezależnie od sposobu gotowania, przed wrzuceniem ziemniaków do wody najlepiej jest ponakłuwać je widelcem. Taki trik pozwoli na przyspieszenie procesu gotowania. 

Ziemniaki najlepiej jest gotować pod przykryciem

Aby gotowanie nie dłużyło się w nieskończoność, dobrze jest przykryć garnek pokrywką. Trzeba jednak uważnie pilnować gotujących się ziemniaków, żeby nie wykipiały.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: