-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na bułki, gdy potrzebujesz pieczywa "na już". Będą mięciutkie i puszyste, a zrobisz je w pół godziny
Przepis na bułki, gdy potrzebujesz pieczywa "na już". Będą mięciutkie i puszyste, a zrobisz je w pół godziny
Tradycyjny przepis na bułki nie jest skomplikowany, ale niestety zajmuje trochę czasu. My jednak mamy dziś dla ciebie bułeczki, które wychodzą delikatne i mięciutkie i zrobisz je już w pół godziny. Jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już tak często odwiedzać piekarni.
Przepis na bułki w pół godziny powinien znać każdy fan domowego pieczywa i każdy, komu wiecznie brakuje czasu. Nie napracujesz się przy tym przepisie i gwarantujemy, że wizja porannego biegu do piekarni po pieczywo odejdzie w zapomnienie.
Przepis na bułki w pół godziny
Składniki:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- pełna łyżeczka soli
- 3 czubate łyżki masła
- ulubione nasiona lub pestki
Sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek i włóż do niego masło. Rozpuść je i dolej mleko. Wymieszaj i pozostaw by całość ostygła do temperatury 30 stopni.
- Do większej miski wsyp drożdże, dodaj cukier, sól oraz mąkę. Całość wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj mleko z masłem oraz jajko. Zacznij zagniatać. Kiedy uzyskasz już jednolitą, gładką konsystencję, odłóż ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto już wyrosło, wyrabiaj je jeszcze kilka chwil, następnie podziel je na 8-12 części, w zależności, ile bułeczek chcesz uzyskać.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ułóż na niej bułeczki (każdą z nich posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi nasionami lub pestkami).
- Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10-15 minut, aż podrosną i się zarumienią.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina