Przepis na bułki, gdy potrzebujesz pieczywa "na już". Będą mięciutkie i puszyste, a zrobisz je w pół godziny

Tradycyjny przepis na bułki nie jest skomplikowany, ale niestety zajmuje trochę czasu. My jednak mamy dziś dla ciebie bułeczki, które wychodzą delikatne i mięciutkie i zrobisz je już w pół godziny. Jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już tak często odwiedzać piekarni.
Zobacz wideo

Przepis na bułki w pół godziny powinien znać każdy fan domowego pieczywa i każdy, komu wiecznie brakuje czasu. Nie napracujesz się przy tym przepisie i gwarantujemy, że wizja porannego biegu do piekarni po pieczywo odejdzie w zapomnienie.

Przepis na bułki w pół godziny

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • pełna łyżeczka soli
  • 3 czubate łyżki masła
  • ulubione nasiona lub pestki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek i włóż do niego masło. Rozpuść je i dolej mleko. Wymieszaj i pozostaw by całość ostygła do temperatury 30 stopni. 
  2. Do większej miski wsyp drożdże, dodaj cukier, sól oraz mąkę. Całość wymieszaj. 
  3. Do suchych składników dodaj mleko z masłem oraz jajko. Zacznij zagniatać. Kiedy uzyskasz już jednolitą, gładką konsystencję, odłóż ciasto na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Kiedy ciasto już wyrosło, wyrabiaj je jeszcze kilka chwil, następnie podziel je na 8-12 części, w zależności, ile bułeczek chcesz uzyskać.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ułóż na niej bułeczki (każdą z nich posmaruj mlekiem i posyp ulubionymi nasionami lub pestkami). 
  6. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 10-15 minut, aż podrosną i się zarumienią.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.