Ukraińska sałatka śledziowa - warstwowa przystawka pełna bogatego smaku. Podajemy najlepszy przepis

Jak przygotować ukraińską sałatkę śledziową? Podajemy przepis, z którym wyjdzie wyśmienita. Będziecie potrzebowali filety z matiasa, warzywa i majonez. Wygląda pięknie serwowana w przezroczystych naczyniach.

Sałatka śledziowa z buraczkami sprawdzi się jako przekąska czy wieczorny posiłek. Układa się ją warstwowo, dlatego warto podawać ją w przezroczystych, szklanych naczyniach. Jest kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. Jej smak to niespotykane połączenie, które na długo pozostaje w pamięci. Oto, jak ją zrobić.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Ukraińska sałatka śledziowa - tradycyjne danie o niecodziennym połączeniu smaków

Sałatka śledziowa ma bardzo prosty i tani skład, jednak połączenie tych kilku produktów może zachwycić niejedno podniebienie. Jej warstwy będą prezentowały się doskonale w przezroczystych półmiskach albo salaterkach. Podajemy przepis.

Składniki:

  • sześć odsolonych płatów śledziowych,
  • cztery buraki,
  • trzy marchwie,
  • cztery mniejsze ziemniaki,
  • duża cebula,
  • pieprz do smaku,
  • ocet jabłkowy,
  • kilka łyżek majonezu,
  • natka pietruszki,
  • żółty ser.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj buraki, marchew i ziemniaki.
  2. Pokrój śledzie na drobne kawałki.
  3. Ugotowane warzywa zetrzyj na dużych oczkach.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę.
  5. Układaj kolejno warstwy. Pierwszą powinny być śledzie. Następnie ziemniaki, cebula, marchew i buraki. Warstwy przekładaj majonezem. 
  6. Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.
  7. Całość należy popieprzyć, posypać posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Smacznego!

Do sałatki można dodać warstwę startego jabłka i posypać ją posiekanym koperkiem zamiast pietruszki.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin

Sałatkę śledziową powinno się przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić tam na kilka godzin. Dzięki temu smaki wszystkich składników dobrze się połączą i sałatka będzie jeszcze lepsza. 

Sałatka z dodatkamiPełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: