Sałatka śledziowa z buraczkami sprawdzi się jako przekąska czy wieczorny posiłek. Układa się ją warstwowo, dlatego warto podawać ją w przezroczystych, szklanych naczyniach. Jest kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. Jej smak to niespotykane połączenie, które na długo pozostaje w pamięci. Oto, jak ją zrobić.
Zobacz wideo
Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Ukraińska sałatka śledziowa - tradycyjne danie o niecodziennym połączeniu smaków
Sałatka śledziowa ma bardzo prosty i tani skład, jednak połączenie tych kilku produktów może zachwycić niejedno podniebienie. Jej warstwy będą prezentowały się doskonale w przezroczystych półmiskach albo salaterkach. Podajemy przepis.
Składniki:
- sześć odsolonych płatów śledziowych,
- cztery buraki,
- trzy marchwie,
- cztery mniejsze ziemniaki,
- duża cebula,
- pieprz do smaku,
- ocet jabłkowy,
- kilka łyżek majonezu,
- natka pietruszki,
- żółty ser.
Przygotowanie:
- Ugotuj buraki, marchew i ziemniaki.
- Pokrój śledzie na drobne kawałki.
- Ugotowane warzywa zetrzyj na dużych oczkach.
- Cebulę posiekaj w kostkę.
- Układaj kolejno warstwy. Pierwszą powinny być śledzie. Następnie ziemniaki, cebula, marchew i buraki. Warstwy przekładaj majonezem.
- Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.
- Całość należy popieprzyć, posypać posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.
Smacznego!
Do sałatki można dodać warstwę startego jabłka i posypać ją posiekanym koperkiem zamiast pietruszki.
Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka
Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin
Sałatkę śledziową powinno się przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki i pozostawić tam na kilka godzin. Dzięki temu smaki wszystkich składników dobrze się połączą i sałatka będzie jeszcze lepsza.
Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl