Zupa marchewkowa kojarzy się z pomarańczową paćką, którą podaje się dzieciom. Od dziś to błędne wyobrażenie odejdzie do lamusa - mamy dla was przepis na zupę marchewkową godną najlepszej restauracji. Jaki jest jej sekret? Oprócz soku z cytryny dodaj curry i gałkę muszkatołową. Gwarantujemy, że to będzie twoja ulubiona jesienna zupa.
Pinkcandy /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na zupę marchewkową jest bardzo prosty i szybki. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty z łatwością kupisz w każdym sklepie. Jednak żeby zupa marchewkowa nabrała charakteru, dodaj do niej curry i odrobinę gałki muszkatołowej. Już nigdy nie pomyślisz, że marchewkowa to paćka dla dzieci.
REKLAMA
Zupa marchewkowa - przepis, który musisz poznać
Składniki:
0,5 kg marchewki
ok. 300 g ziemniaków
1 większa cebula
biała część pora
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
2 szklanki bulionu lub lekkiego rosołu
masło
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, szczypta chili (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i pora. Podsmażaj, aż warzywa się lekko zeszklą.
Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie włóż do garnka i całość podsmażaj na dość dużej mocy palnika, aż warzywa lekko się zarumienią.
Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj mleko, sok z cytryny i dopraw przyprawami - łyżeczką soli, łyżeczką curry, łyżeczką gałki muszkatołowej i szczyptą pieprzu. Następnie zblenduj całość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
Tak przygotowana zupa marchewkowa świetnie smakuje z grzankami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.