Przepis na zupę marchewkową jest bardzo prosty i szybki. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty z łatwością kupisz w każdym sklepie. Jednak żeby zupa marchewkowa nabrała charakteru, dodaj do niej curry i odrobinę gałki muszkatołowej. Już nigdy nie pomyślisz, że marchewkowa to paćka dla dzieci.
Co zrobić, żeby ziemniaki ugotowały się szybciej? Kilka sprytnych trików
Zupa marchewkowa - przepis, który musisz poznać
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- ok. 300 g ziemniaków
- 1 większa cebula
- biała część pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki bulionu lub lekkiego rosołu
- masło
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, szczypta chili (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i pora. Podsmażaj, aż warzywa się lekko zeszklą.
- Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki. Następnie włóż do garnka i całość podsmażaj na dość dużej mocy palnika, aż warzywa lekko się zarumienią.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj mleko, sok z cytryny i dopraw przyprawami - łyżeczką soli, łyżeczką curry, łyżeczką gałki muszkatołowej i szczyptą pieprzu. Następnie zblenduj całość na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
Tak przygotowana zupa marchewkowa świetnie smakuje z grzankami.
Fasolka po bretońsku będzie smaczniejsza. Zastąp kiełbasę innym składnikiem
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.