Co zrobić z mięsa mielonego? Nie tylko klopsiki! Wypróbuj pomysł na zdrowy fast food rodem z Meksyku

Co zrobić z mięsa mielonego? Chociaż na myśl od razu przychodzą klasyczne kotlety, warto nieco poeksperymentować i przygotować smaczny farsz inspirowany kuchnią meksykańską.

Co zrobić z mięsa mielonego? To dobra podstawa do rozmaitych dań. Mięso mielone można wykorzystać jako dodatek do makaronów, pierogów czy pyz. Świetnie nadaje się także do przyrządzania farszy. Warto zainspirować się kuchnią meksykańską i przygotować pikantne tortille.

Zobacz wideo Ślimaki z tortilli

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Co z robić z mięsa mielonego? Wypróbuj meksykański farsz

Tortille to szybki sposób na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku. Placki z farszem można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli i ostrego sosu świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska.

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cztery duże placki tortilli,
  • 20 dag sera,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • pół puszki kukurydzy,
  • dwie cebule (biała i czerwona),
  • dwa ząbki czosnku,
  • papryka,
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • szklanka passaty pomidorowej/pomidory z puszki,
  • przyprawy: chilli, sól, pieprz, pieprz cayenne, kminek,
  • olej.

Tak przygotujesz domowy fast food w meksykańskim stylu

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso mielone i chwilę podsmażaj. Cebulę posiekaj i dodaj do mięsa, dorzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez chwilę i podlej mięso passatą pomidorową wymieszaną z przecierem pomidorowym. 

Do potrawy dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Paprykę pokrój i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.

Placki tortilli lekko zwilż wodą i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Podpiekaj przez chwilę z obu stron.

Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim placek tortilli, a następnie nałóż mięsny farsz. Zwiń placki i podpiekaj jeszcze przez chwilę na suchej patelni. Tak przygotowane są gotowe do serwowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.