Co zrobić z mięsa mielonego? To dobra podstawa do rozmaitych dań. Mięso mielone można wykorzystać jako dodatek do makaronów, pierogów czy pyz. Świetnie nadaje się także do przyrządzania farszy. Warto zainspirować się kuchnią meksykańską i przygotować pikantne tortille.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Tortille to szybki sposób na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku. Placki z farszem można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli i ostrego sosu świetnie sprawdzi się jako ciepła przekąska.
Składniki:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso mielone i chwilę podsmażaj. Cebulę posiekaj i dodaj do mięsa, dorzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez chwilę i podlej mięso passatą pomidorową wymieszaną z przecierem pomidorowym.
Do potrawy dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Paprykę pokrój i dodaj do farszu. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Placki tortilli lekko zwilż wodą i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Podpiekaj przez chwilę z obu stron.
Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim placek tortilli, a następnie nałóż mięsny farsz. Zwiń placki i podpiekaj jeszcze przez chwilę na suchej patelni. Tak przygotowane są gotowe do serwowania.