Trzy kulinarne hity rodem z PRL-u. Tak radziły sobie nasze babcie, gdy sklepowe półki świeciły pustkami

Choć czasy PRL-u pod wieloma względami nie należały do najłatwiejszych, wiele osób wspomina je z przysłowiową łezką w oku. Sklepowe półki często świeciły pustkami, ale gospodynie domowe wspinały się na wyżyny kreatywności, aby przygotować sycący i smaczny posiłek. Co serwowano w polskich domach?

W PRL-u osoby odpowiedzialne za domową kuchnię nie miały łatwo. Brak podstawowych produktów w sklepach nie pomagał w planowaniu domowego jadłospisu. Pomimo tych trudności domownicy zazwyczaj mogli liczyć na ciepły obiad oraz deser. Jakie potrawy serwowano? 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

CynamonkiCynamonki. Kultowe słodkie zawijasy, które wpisują się w klimat jesieni

Zupa "nic" dla koneserów

Zupa "nic", czyli słodka potrawa, która pojawiała się na stołach szczególnie podczas rozmaitych świąt kościelnych. Jak podaje se.pl, tradycja przygotowywania dania z mleka, ryżu i jajek wywodzi się z województwa zachodniopomorskiego. 

Jeden z pierwszych zapisków opisujących sposób przyrządzania zupy "nic" pochodzi z lat 50. XX wieku. W "Kurierze Szczecińskim" z dnia 20 maja 1955 r. znajduje się prawdopodobnie pierwszy przepis na to danie.

Jak podawano słodką zupę? Ubitymi z cukrem żółtkami zagęszczano mleko, a następnie dodawano do niej pianę z ubitych białek. Później modyfikowano przepis i w niektórych domach zupę "nic" serwowano z lekko rozgotowanym ryżem. 

Oszukany schabowy

Dziś kotlet schabowy to niemal kultowe danie, które często gości na polskich stołach. Dawniej, gdy sklepy mięsne oferowały bardzo ograniczony asortyment, w domach robiono oszukane schabowe. Z ziemniakami i surówką serwowano... mortadelę w panierce. Grubo krojone plastry parzonej kiełbasy obtaczano w jajkach i bułce tartej, a następnie smażono na głębokim tłuszczu. Może nie był to największy przysmak, ale z pewnością był to sycący posiłek dla całej rodziny.

Co można zrobić z cukinii? Pyszne smażone krążki w panierceCo można zrobić z cukinii? Idealnie chrupiące smażone krążki

Blok czekoladowy, czyli przysmak nie tylko dla najmłodszych

Kiedy trudno było o sklepowe słodycze, w domowym zaciszu przygotowywano kultowy dziś blok czekoladowy. Do mleka w proszku dodawano kakao, tłuszcz i bakalie lub kruche ciastka. Masę chłodzono, krojono w plastry i... gotowe. Tak zrobiony deser królował na stołach. Obecnie wraca do łask i dla wielu to smaczne wspomnienie dzieciństwa. 

Więcej o: