Biszkopt z trzech składników. Bardzo łatwy przepis na klasyczne ciasto. Wyjdzie nieziemsko puszyste

Biszkopt z trzech składników to klasyczne ciasto, z którym można wykonać wyśmienite desery. Podajemy przepis, z którym zrobisz fantastycznie puszysty biszkopt. Będziecie do tego potrzebowali zaledwie trzech składników: mąki, cukru i jajek.

Biszkopt to bardzo lekkie ciasto, które można przekładać dowolnymi kremami, galaretkami i owocami. Jest podstawą tortów i wielu ciast. Smakuje doskonale z owocami i kremami budyniowymi. Jak zrobić idealny biszkopt? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie niesamowicie puszysty.

Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią

Biszkopt z trzech składników - fantastycznie puszyste ciasto

Oto przepis na nieziemsko delikatny biszkopt. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczą tylko trzy produkty.

Składniki:

  • pięć dużych jajek,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 160 st. C. W trakcie, kiedy będzie się rozgrzewał, wbij jajka do dużej miski.
  2. Dodaj do jajek cukier i ubijaj do uzyskania gęstej piany. 
  3. Kiedy powstanie gęsta piana, dosypuj przesianą mąkę i mieszaj delikatnie całość.
  4. Po uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy przelej ciasto do formy do pieczenia. Powinna ona mieć średnicę piętnastu centymetrów.
  5. Aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, zanurz w cieście patyczek i poruszaj chwilę ciasto kolistymi ruchami.
  6. Piecz biszkopt przez około trzydzieści minut. Powinien studzić się przy uchylonych drzwiczkach.

Jakie ciasto na bazie biszkoptu? Najlepiej przełożyć je ulubionym kremem

Biszkopt po upieczeniu można przełożyć dowolnym kremem, dżemem i polać ulubioną polewą. Ciasto przygotowuje się z galaretkami i bitą śmietaną. Podczas przygotowywania biszkoptu można dodać do masy aromat waniliowy albo migdałowy. W ten sposób ciasto nabierze dodatkowego smaku.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: