Biszkopt to bardzo lekkie ciasto, które można przekładać dowolnymi kremami, galaretkami i owocami. Jest podstawą tortów i wielu ciast. Smakuje doskonale z owocami i kremami budyniowymi. Jak zrobić idealny biszkopt? Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie niesamowicie puszysty.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Biszkopt z trzech składników - fantastycznie puszyste ciasto
Oto przepis na nieziemsko delikatny biszkopt. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego zrobienia wystarczą tylko trzy produkty.
Składniki:
- pięć dużych jajek,
- 100 g drobnego cukru,
- 100 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 160 st. C. W trakcie, kiedy będzie się rozgrzewał, wbij jajka do dużej miski.
- Dodaj do jajek cukier i ubijaj do uzyskania gęstej piany.
- Kiedy powstanie gęsta piana, dosypuj przesianą mąkę i mieszaj delikatnie całość.
- Po uzyskaniu jednolitej, gładkiej masy przelej ciasto do formy do pieczenia. Powinna ona mieć średnicę piętnastu centymetrów.
- Aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, zanurz w cieście patyczek i poruszaj chwilę ciasto kolistymi ruchami.
- Piecz biszkopt przez około trzydzieści minut. Powinien studzić się przy uchylonych drzwiczkach.
Jakie ciasto na bazie biszkoptu? Najlepiej przełożyć je ulubionym kremem
Biszkopt po upieczeniu można przełożyć dowolnym kremem, dżemem i polać ulubioną polewą. Ciasto przygotowuje się z galaretkami i bitą śmietaną. Podczas przygotowywania biszkoptu można dodać do masy aromat waniliowy albo migdałowy. W ten sposób ciasto nabierze dodatkowego smaku.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl