Farsz na pierogi z grzybami. Zamiast kapusty dodaj te składniki. Efekt? Jesienny hit na talerzu!

Pierogi w polskiej kuchni to tradycyjne danie, które doczekało się wielu wersji - zarówno słodkich, jak i tych wytrawnych. Prawdziwą klasyką jest farsz z grzybami. Warto jednak dodać do niego nieco inne składniki niż standardowa kapusta. Mieszanka wędzonego twarogu, kaszy i cebuli to prawdziwy hit jesieni.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród tradycyjnych polskich dań to właśnie pierogi zasługują na szczególne wyróżnienie. Podajemy je na wiele smacznych sposobów, najczęściej dodając do farszu sezonowe produkty. Latem są to jagody czy truskawki zaś jesienią grzyby, soczewica czy kapusta. 

Farsz na pierogi z grzybami - ciekawa alternatywa dla klasyka z kapustą

Do farszu na pierogi z grzybami często dodajemy kapustę. To klasyka regionalnej kuchni, ale i jedno z dań wigilijnych. Tradycyjne połączenie jest obłędnie smaczne, jednak warto nieco poeksperymentować i zamienić kwaśny smak warzywa na nieco inny. Wystarczy odrobina kreatywności, by domowe ciasto połączyć z innymi swojskimi produktami. Smak grzybów jest całkiem wyraźny, dlatego dobierając dodatki, warto kierować się jesiennymi składnikami. 

Farsz na pierogi z grzybami, twarogiem i kaszą to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Tradycyjne danie w nowej wersji gwarantuje przysłowiowe "niebo w gębie" oraz piękny efekt na talerzu. Iście jesienne produkt tworzą razem smaczny duet. W przepisie nie może zabraknąć także świeżych i aromatycznych ziół, które dodatkowo wzbogacą potrawę o aromat. 

Zobacz wideo zupa dahl z soczewicy z dynią

Przepis na pierogi z grzybami, twarogiem i kaszą

Składniki na ciasto: 

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Farsz: 

  • 200 g grzybów np. borowików, 
  • 250 g wędzonego twarogu, 
  • 2 woreczki kaszy gryczanej lub 200 g sypkiego produktu, 
  • łyżka masła, 
  • cebula, 
  • suszony rozmaryn,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta - na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę. Dodajemy szklankę wody i sól. Całość energicznie zagniatamy, aż stanie się gładka i elastyczna. Formujemy kulę, przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odkładamy na 30 minut. 
  2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony, chłodny produkt łączymy z pokruszonym twarogiem wędzonym. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. 
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki lub kieliszka do wina wycinamy koła. Na każdym z nich układamy porcję farszu. Lepimy pierogi - brzegi mogą być sklejone w standardowy sposób, jednak zachęcamy do wypróbowania technik, które gwarantują estetyczny efekt. Więcej wskazówek znajdziesz w naszym artykule: Jak lepić pierogi, żeby wyszły idealne? Na gładko, z falbanką, widelcem albo warkoczykiem
  4. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Są gotowe po około trzem minutach od wypłynięcia. Polecamy podać dnie z zasmażką lub cebulką podsmażoną na maśle. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.