Zupa gulaszowa - przepis na co dzień i od święta. Chrupiący składnik podkręci smak potrawy, ale to nie jedyny sekret

Zupa gulaszowa to pomysł na codzienny posiłek, ale również popisowe danie podczas większych uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, podstawą jest oczywiście mięso i papryka (mamy na nią trik), ale pewien dodatek fantastycznie pokręci smak. Chodzi o ogórki kiszone - z nimi gulaszowa to zupa nad zupy.
Zobacz wideo

Zupa gulaszowa z ogórkiem kiszonym to zupełnie nowy, głębszy smak. Jednak żeby każdy zachwycił się tym daniem, warto zadbać o mięso - najlepiej dwa rodzaje, oraz o paprykę - tę warto upiec. 

Zupa gulaszowa - przepis 

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g wołowiny (może być łopatka)
  • 2 marchewki
  • 400 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka
  • olej lub smalec do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji
  • woda lub bulion

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokrój w kostkę, następnie oprósz słodką i ostrą papryką, dodaj odrobinę soli i wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki, żeby się zamarynowało. 
  2. Kiedy mięso jest w lodówce, upiecz papryki. Przekrój je na cztery części, wyjmij gniazda nasienne i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz, aż skórka wyraźnie się przypali. Następnie zdejmij skórkę, a miąższ pokrój na kawałki.
  3. Przygotuj garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim łyżkę smalcu. Dodaj mięso i na dużej mocy palnika obsmaż, by zamknęło się z obu stron. Następnie dodaj cebulę i pieczarki. Zmniejsz ogień i duś, aż pieczarki puszczą wodę. 
  4. Dodaj marchewkę pokrojoną w talarki oraz paprykę, drobno posiekany czosnek oraz pomidory z puszki. Całość duś przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zalej całość bulionem lub wodą (ok. 1,5 l) i dodaj pokrojone w kostkę ogórki. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  5. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw zupę do smaku przyprawami i gotuj jeszcze 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.