Jak zrobić gulasz? Rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Te dodatki to must have

W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Rozgrzewające danie jednogankowe sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Sekret smaku tkwi w szczegółach. Nie może zabraknąć dobrej jakości mięsa, sezonowych warzyw, bulionu i przypraw. Danie wyjdzie idealne, jeśli gotowane będzie powoli i bezpośpiechu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesień to okres, gdy w kuchni królują sezonowe produkty pełne smaków, aromatów i kolorów. Chłodne dni sprzyjają przygotowaniu zup, potrawek i sycących dań jednogarnkowych. Gulasz to świetny pomysł na obiad - rozgrzewa syci i kusi wyjątkowym aromatem. 

Jak zrobić gulasz? Kluczowy dla smaku jest brak pośpiechu

W jesiennej diecie nie może zabraknąć rozgrzewających przepisów takich jak zupy, kremy, potrawki, grzańce, zapiekanki czy dania jednogarnkowe. To właśnie te ostatnie cieszą się szczególnym uznaniem. Przygotowanie jest bardzo proste, minimalizujemy także zużycie i późniejsze mycie naczyń, a dodatkowo mamy pyszne danie na kilka dni. 

Przepis na gulasz to klasyka gatunku. Sycące, rozgrzewające i kolorowe danie sprawdzi się w chłodne dni lub podczas zabieganego tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Tradycyjną potrawę można przygotować z mięsem lub bez. Klasyczna receptura bazuje na łopatce wieprzowej, cebuli, marchewce, bulionie i przyprawach. W wielu domach danie gości na talerzu z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Przepis na tradycyjny gulasz - rozgrzewające danie jednogarnkowe

Składniki: 

  • 800 g mięsa łopatki wieprzowej,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 300 ml bulionu,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 marchewki,
  • 400 g cebuli,
  • 4 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • zmielony kminek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, aż nabiorą kolorów. Gdy całość się ładnie podsmaży i nabierze kolorów, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut. 
  2. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchew i podlewamy winem. Gdy alkohol odparuje, dodajemy przyprawy - dwie łyżki pasty pomidorowej, dwie łyżki słodkiej papryki, kminek i majeranek. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. 
  3. Gdy czas minie doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz jest gotowy do podania. 
  4. Najlepiej smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą.
Więcej o: