Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jesień to okres, gdy w kuchni królują sezonowe produkty pełne smaków, aromatów i kolorów. Chłodne dni sprzyjają przygotowaniu zup, potrawek i sycących dań jednogarnkowych. Gulasz to świetny pomysł na obiad - rozgrzewa syci i kusi wyjątkowym aromatem.
W jesiennej diecie nie może zabraknąć rozgrzewających przepisów takich jak zupy, kremy, potrawki, grzańce, zapiekanki czy dania jednogarnkowe. To właśnie te ostatnie cieszą się szczególnym uznaniem. Przygotowanie jest bardzo proste, minimalizujemy także zużycie i późniejsze mycie naczyń, a dodatkowo mamy pyszne danie na kilka dni.
Przepis na gulasz to klasyka gatunku. Sycące, rozgrzewające i kolorowe danie sprawdzi się w chłodne dni lub podczas zabieganego tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Tradycyjną potrawę można przygotować z mięsem lub bez. Klasyczna receptura bazuje na łopatce wieprzowej, cebuli, marchewce, bulionie i przyprawach. W wielu domach danie gości na talerzu z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Składniki:
Sposób przygotowania: