Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe, czyli deser, który sprawdzi się na różnych przyjęciach. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci niejedno podniebienie. Można je podawać z wieloma dodatkami.
Fot. Nikita Khandelwal/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto marchewkowe to deser, który jest nietrudny w wykonaniu i sprawdza się w różnych okolicznościach. Jego smak jest naprawdę wyjątkowy, dlatego warto sięgnąć po nasz przepis. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Przedstawiamy przepis na doskonały wypiek, którym zaskoczycie swoich gości.
REKLAMA
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Ciasto marchewkowe - przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci smakiem
Składniki:
cztery jajka,
trzy czwarte szklanki cukru,
trzy czwarte szklanki oleju,
półtorej szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cynamonu,
dwie małe marchewki albo jedna duża,
trzy czwarte szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Ubijać jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa.
Zmniejszyć obroty miksera i dolać powoli olej.
Wsypać startą marchew i zmiksować całość.
Dodać posiekane orzechy włoskie i miksować krótko na wolnych obrotach.
Mikser wyłączyć i mieszać całość łyżką aż składniki dobrze się połączą.
Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasto w temperaturze 170 st. C przez około czterdzieści minut.
Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku - powinno studzić się przy otwartych drzwiczkach przez około godzinę. Po tym czasie można je wyjąć na zewnątrz.
Jak podawać ciasto marchewkowe? Najlepiej z lodami i kubkiem dobrej kawy
Ciasto marchewkowe smakuje najlepiej zaserwowane z kawą i gałką lodów waniliowych. Upieczone ciasto można przełożyć kremem z twarogu i masła i polać z wierzchu lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl