Ciasto marchewkowe to deser, który jest nietrudny w wykonaniu i sprawdza się w różnych okolicznościach. Jego smak jest naprawdę wyjątkowy, dlatego warto sięgnąć po nasz przepis. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Przedstawiamy przepis na doskonały wypiek, którym zaskoczycie swoich gości.
Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami
Ciasto marchewkowe - przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci smakiem
Składniki:
- cztery jajka,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- trzy czwarte szklanki oleju,
- półtorej szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cynamonu,
- dwie małe marchewki albo jedna duża,
- trzy czwarte szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
- Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Ubijać jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa.
- Zmniejszyć obroty miksera i dolać powoli olej.
- Wsypać startą marchew i zmiksować całość.
- Dodać posiekane orzechy włoskie i miksować krótko na wolnych obrotach.
- Mikser wyłączyć i mieszać całość łyżką aż składniki dobrze się połączą.
- Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ciasto w temperaturze 170 st. C przez około czterdzieści minut.
- Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku - powinno studzić się przy otwartych drzwiczkach przez około godzinę. Po tym czasie można je wyjąć na zewnątrz.
Jak podawać ciasto marchewkowe? Najlepiej z lodami i kubkiem dobrej kawy
Ciasto marchewkowe smakuje najlepiej zaserwowane z kawą i gałką lodów waniliowych. Upieczone ciasto można przełożyć kremem z twarogu i masła i polać z wierzchu lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl