Ciasto marchewkowe - przepis na przepyszny deser. Z tymi dodatkami będzie jeszcze smaczniejszy

Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe, czyli deser, który sprawdzi się na różnych przyjęciach. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci niejedno podniebienie. Można je podawać z wieloma dodatkami.

Ciasto marchewkowe to deser, który jest nietrudny w wykonaniu i sprawdza się w różnych okolicznościach. Jego smak jest naprawdę wyjątkowy, dlatego warto sięgnąć po nasz przepis. Jak zrobić ciasto marchewkowe? Przedstawiamy przepis na doskonały wypiek, którym zaskoczycie swoich gości. 

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Ciasto marchewkowe - przepis na wyjątkowy deser, który zachwyci smakiem

Składniki:

  • cztery jajka,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • trzy czwarte szklanki oleju,
  • półtorej szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cynamonu,
  • dwie małe marchewki albo jedna duża,
  • trzy czwarte szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Tortilla (zdjęcie ilustracyjne)Meksykańska tortilla: przepis na danie domowej roboty z dodatkiem kurczaka

Przygotowanie:

  1. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  3. Ubijać jajka z cukrem aż powstanie puszysta masa.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dolać powoli olej.
  5. Wsypać startą marchew i zmiksować całość.
  6. Dodać posiekane orzechy włoskie i miksować krótko na wolnych obrotach.
  7. Mikser wyłączyć i mieszać całość łyżką aż składniki dobrze się połączą.
  8. Przygotowaną masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec ciasto w temperaturze 170 st. C przez około czterdzieści minut.
  10. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku - powinno studzić się przy otwartych drzwiczkach przez około godzinę. Po tym czasie można je wyjąć na zewnątrz.

Hummus - pasta z ciecierzycyHummus - przepis na pastę z ciecierzycy. Dodaj jeden składnik

Jak podawać ciasto marchewkowe? Najlepiej z lodami i kubkiem dobrej kawy

Ciasto marchewkowe smakuje najlepiej zaserwowane z kawą i gałką lodów waniliowych. Upieczone ciasto można przełożyć kremem z twarogu i masła i polać z wierzchu lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: