Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dynia to królowa jesieni. Barwne warzywo o ciekawych kształtach można przygotować na wiele smacznych sposobów. Te proste i bazuje na kilku składnikach przepisy skaraną serca domowników i gości. Odrobina kreatywności, proste produkty i smaczne danie będzie gotowe w ekspresowym tempie!
Prosty przepis na dynie - sekret tkwi w prostocie
Dynia to zjawiskowe i smaczne warzywo o charakterystycznym i delikatnym smaku, który w kuchni jest niezwykle uniwersalny. Mus, przecier czy kawałki można dodać zarówno do bulionu, ciasta lub rozgrzewających potrawek czy makaronów. Jak się okazuje, by podkreślić smak dyni, wystarczy kilka prostych produktów. Efekt? Smaczne, oryginalne i spektakularne dania, które pokochają domownicy i goście.
Jednym z prostszych przepisów są dyniowe gnocchi. Tradycyjne kluseczki przygotowane z ziemniaków śmiało, można zastąpić sezonowym warzywem. Wystarczy połączyć mus z wcześniej zapieczonej dyni z mąką i solą. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy w wałek i wycinamy charakterystyczny kształt gnocchi. Później wystarczy ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie i podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się masełko szałwiowe, ser grana padano czy podać je razem z zupą.
Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja
Dynia pieczona z masłem i szałwią
Składniki:
- dynia piżmowa,
- masło,
- czosnek,
- garść świeżych listków szałwii,
- garść orzechów włoskich,
- gruboziarnista sól morska.
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki. Miąższ kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Należy podkreślić, że skóra warzywa nie powinna być naruszona.
- Masło roztapiamy w rondelku i polewamy nim dynię.
- Czosnek drobno siekamy i przekładamy na wierzch warzywa razem z szałwią.
- Całość posypujemy solą i posiekanymi orzechami.
- Zapiekamy w 200 stopniach przez około 30 minut.
- Tak przygotowaną dynię można podać jako dodatek do obiadu, przekąskę lub oryginalnych lunch.
Przepis na makaron z dynią i szpinakiem
Składniki:
- 250 g upieczonej dyni,
- 120 g ulubionego makaronu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- suszone pomidory (opcjonalnie),
- garść szpinaku,
- 80 g sera feta,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- płatki chilli.
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w kostkę dynię skrapiamy oliwą i zapiekamy w 200 stopniach przez 30 minut.
- Na patelni z oliwą podsmażamy czosnek i suszone pomidory. Gdy warzywa nabiorą kolorów, dodajemy dynię i wcześniej ugotowany makaron. Całość przyprawiamy i chwilę razem podgrzewamy. Na koniec wrzucamy szpinak.
- Wierzch makaronu posypujemy pokruszonym serem feta.
- Danie podajemy prosto z patelni.