Grzyb szmaciak wygląda jak stara gąbka lub element rafy koralowej. Niepozorny okaz to w kuchni rarytas

W polskich lasach poza popularnymi gatunkami grzybów kryją się także nieco inne, zagadkowe i nietypowe okazy. Grzyb szmaciak jest jednym z nich. Poza ciekawą nazwą zaskakuje także wyglądem - przypomina starą gąbkę lub element rafy koralowej. Jak się okazuje, jest jadalny i wyjątkowo smaczny.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród leśnych rarytasów takich jak kurki, rydze, prawdziwki czy maślaki można znaleźć także nieco bardziej wyróżniające się okazy. Wśród nich warto wyróżnić siedzunia sosnowego, zwanego także szmaciakiem. Za nietypową nazwą kryje się oryginalny wygląd i doceniany przez wielu smak. 

Grzyb szmaciak - okaz przypominający starą gąbkę znajdziemy w polskich lasach

Siedzuń sosnowy to dość charakterystyczny grzyb, znany nie tylko z regionalnego pseudonimu szmaciak, ale i niespotykanej formy. Bowiem okaz nie przypomina wyglądem standardowych skarbów, które trafiają do koszyka. Porównuje się go do starej gąbki lub rafy koralowej. Nie ma trzonu ani rozłożystego kapelusza, pod którym widać rurki lub blaszki. Nietypowy grzyb jest mimo to uważany za jeden ze smaczniejszych.

Grzyb szmaciak występuje w polskich lasach stosunkowo rzadko, co dodatkowo czyni z niego zacny rarytas. Warto podkreślić, że nie jest objęty ochroną, dlatego śmiało, można go zbierać. Najczęściej znajdziemy go w lasach iglastych, a dokładniej na ich korzeniach i obumarłych pniach. Szczególnie lubuje się w sosnach i świerkach. Piaszczyste podłoże i dobra ekspozycja na słońce to warunki, które zapewniają siedzuniowi sosnowemu idealny klimat. Grzyb może mierzyć nawet do 35 cm i ważyć blisko siedem kg. Młode osobniki cechuje białe kolor, z kolei starsze okazy przybierają barwy od jasnokremowych po beżowe. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Siedzuń sosnowy - grzyb inny niż wszystkie

Szmaciak, bzdzion, baraniocha, kozia broda - to tylko kilka z regionalnych nazw jednego z cennych grzybów, który występuje w polskich lasach, czyli siedzunia sosnowego. Okaz jest prawdziwym unikatem. Warto jednak dokładnie się mu przyjrzeć, by nie pomylić go z siedzuniem dębowym, który objęty jest ochroną.

Leśny rarytas doceniany jest nie tylko za nietypowy kształt, ale także za smak i aromat. Forma przypominająca kalafior lub rafę koralową pięknie pachnie orzechami. Dodany do zup, sosów czy potrawek skradnie serca nawet największych smakoszy. Szmaciaka warto usmażyć z przyprawami i ziołami na maśle - oryginalny wege kotlet można dodatkowo panierować, dzięki czemu będzie chrupiący i smaczny. 

Więcej o: