3 bit - przepis na warstwowe ciasto bez pieczenia. Masa krówkowa, budyń i śmietana to błoga rozkosz

Domowe desery i wypieki są bezkonkurencyjne. Ciasto 3 bit to domowa wersja kultowego batonika - nie wymaga pieczenia, a słodkie warstwy idealnie się przenikają. Kluczowe są proporcje i różnorodność. Nie może zabraknąć słodkiej masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany, a wszystko to na herbatnikowym spodzie!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych wypieków i słodyczy królują tradycyjne ciasta takie jak sernik, szarlotka czy ucierany placek z dodatkiem sezonowych owoców. Często jednak brakuje nam bardziej oryginalnych smaków - ciasto 3 bit z pewnością zaspokoi nawet największych łasuchów! Sprawdź, co powinno zawierać i jak je przygotować bez pieczenia. 

Ciasto 3 bit - przepis na słodki, domowy deser

Batonik 3 bit to klasyka wśród tego typu produktów. Wyróżni się chrupiącym ciastkiem pokryty warstwami słodkiej masy oblanej czekoladą. Warto zatem przygotować domową wersję w dużo większym rozmiarze! Ciasto 3 bit to warstwowy deser, który nie wymaga pieczenia. Połączenie herbatnikowego spodu z budyniem, bitą śmietaną i masą krówkową to uczta dla wszystkich zmysłów. Można przygotować je w dużej blaszce, później kroić i podawać jak standardowe wypieki lub zrobić kilka mniejszych porcji w ozdobnych pucharkach. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. 

3 bit gwarantuje, że głód na słodkości szybko minie. Przygotowanie jest proste, jednak trzeba na nie poświęcić odrobinę czasu. W pierwszej kolejności tworzymy masę budyniową, którą pokrywamy spód wyłożony herbatnikami i oblany krówką. 

Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit

3 bit - przepis na warstwowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 500 g herbatników,
  • puszka masy krówkowej, 
  • 2 budynie bez cukru,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 400 ml śmietanki 30 proc, 
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku, 
  • gorzka czekolada do posypania i udekorowania ciasta.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dwie łyżki cukru. W pozostałym nabiale rozpuszczamy dwa opakowania budyniu - całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Mleko zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na najmniejszy, i cały czas mieszając, stopniowo dodajemy budynie. Masa powinna być gęsta i kremowa. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia. 
  2. Masło ubijamy, aż zrobi się kremowe i puszyste, wówczas stopniowo dodajemy budyń w temperaturze pokojowej. Ważne, by robić to dosłownie łyżka po łyżce, aby całość się nie zważyła. Gotową masę chłodzimy w lodówce. 
  3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami, polewamy całą masą krówkową. Należy delikatnie ją rozprowadzać, by nie przesunęły się ciasteczka. Na kajmak nakładamy kolejną warstwę herbatników i przestudzony krem budyniowy i trzecią warstwę ciastek. 
  4. Wierzch ozdabiamy masą z bitej śmietany - dobrze schłodzony nabiał ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę - wlewamy powoli cały czas miksując. Śmietanową chmurkę od razu wykładamy na warstwę herbatników i równamy łyżką. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy stężały. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.