Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych wypieków i słodyczy królują tradycyjne ciasta takie jak sernik, szarlotka czy ucierany placek z dodatkiem sezonowych owoców. Często jednak brakuje nam bardziej oryginalnych smaków - ciasto 3 bit z pewnością zaspokoi nawet największych łasuchów! Sprawdź, co powinno zawierać i jak je przygotować bez pieczenia.
Ciasto 3 bit - przepis na słodki, domowy deser
Batonik 3 bit to klasyka wśród tego typu produktów. Wyróżni się chrupiącym ciastkiem pokryty warstwami słodkiej masy oblanej czekoladą. Warto zatem przygotować domową wersję w dużo większym rozmiarze! Ciasto 3 bit to warstwowy deser, który nie wymaga pieczenia. Połączenie herbatnikowego spodu z budyniem, bitą śmietaną i masą krówkową to uczta dla wszystkich zmysłów. Można przygotować je w dużej blaszce, później kroić i podawać jak standardowe wypieki lub zrobić kilka mniejszych porcji w ozdobnych pucharkach. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.
3 bit gwarantuje, że głód na słodkości szybko minie. Przygotowanie jest proste, jednak trzeba na nie poświęcić odrobinę czasu. W pierwszej kolejności tworzymy masę budyniową, którą pokrywamy spód wyłożony herbatnikami i oblany krówką.
Zobacz wideo Ciasto warstwowe a'la 3 bit
3 bit - przepis na warstwowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 500 g herbatników,
- puszka masy krówkowej,
- 2 budynie bez cukru,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 400 ml śmietanki 30 proc,
- 2 płaskie łyżki żelatyny,
- 100 ml wrzątku,
- gorzka czekolada do posypania i udekorowania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dwie łyżki cukru. W pozostałym nabiale rozpuszczamy dwa opakowania budyniu - całość dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Mleko zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na najmniejszy, i cały czas mieszając, stopniowo dodajemy budynie. Masa powinna być gęsta i kremowa. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestudzenia.
- Masło ubijamy, aż zrobi się kremowe i puszyste, wówczas stopniowo dodajemy budyń w temperaturze pokojowej. Ważne, by robić to dosłownie łyżka po łyżce, aby całość się nie zważyła. Gotową masę chłodzimy w lodówce.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami, polewamy całą masą krówkową. Należy delikatnie ją rozprowadzać, by nie przesunęły się ciasteczka. Na kajmak nakładamy kolejną warstwę herbatników i przestudzony krem budyniowy i trzecią warstwę ciastek.
- Wierzch ozdabiamy masą z bitej śmietany - dobrze schłodzony nabiał ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i rozpuszczoną w wodzie żelatynę - wlewamy powoli cały czas miksując. Śmietanową chmurkę od razu wykładamy na warstwę herbatników i równamy łyżką. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy stężały.