Rogale świętomarcińskie przygotowuje się w Poznaniu tradycyjnie 11 listopada z okazji dnia św. Marcina. Wykonuje się je z ciasta półfrancuskiego. Są bardzo delikatne i wilgotne, a ich nadzieniu po prostu nie można się oprzeć. Dobrze jest wykonać je samodzielnie - w ten sposób zaskoczycie rodzinę i przyjaciół. Podajemy przepis.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Rogale świętomarcińskie. Przepis na tradycyjny, poznański przysmak
Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Oto przepis, z którym wyjdą fantastycznie.
Składniki:
Ciasto
- kilogram mąki pszennej,
- pięćdziesiąt gramów drożdży,
- sześć jaj,
- pół kostki masła,
- dwie łyżki cukru,
- szklanka mleka.
Masa
- półtorej szklanki cukru pudru,
- szklanka migdałów i orzechów,
- pół szklanki białego maku,
- śmietana.
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w odrobinie mleka.
- Roztop masło na małym ogniu.
- Utrzyj jajka z cukrem i dodaj do nich ostudzone masło. Nie przestając miksować, dodawaj stopniowo przesianą mąkę, mleko i przygotowane wcześniej drożdże.
- Wyrabiaj ciasto aż pojawią się pęcherzyki powietrza - pozostaw masę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Zalej wrzątkiem migdały, orzechy i mak. Zmiel je i utrzyj z cukrem i śmietaną tak, aby otrzymać gęstą masę.
- Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i pokrój na kwadraty.
- Nakładaj na rozwałkowane kawałki ciasta przygotowaną masę, formuj rogaliki i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu aż uzyskają złoty kolor.
Co na rogale? Polewa się je lukrem i posypuje orzechami
Upieczone rogale świętomarcińskie polewa się obficie lukrem i posypuje się orzechami. Smakują znakomicie z kubkiem czarnej herbaty, która przełamuje ich słodycz.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl