Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych obiadów nie może zabraknąć lekkich dań bazujących na produktach takich jak kasze, ziemniaki i produkty zbożowe. Kluski ziemniaczane sprawdzą się w tym przypadku doskonale. Miękkie i sprężyste kuleczki można połączyć z wieloma sosami i dodatkami. Twaróg i cebulka okażą się niezastąpione!
Kluski ziemniaczane takie jak tradycyjne śląskie kuleczki czy gnocchi to lubiane w wielu domach produkty. Podane na wiele sposobów nie mogą się znudzić! Królują w domowym menu jako dodatek do mięs, pieczenie i sosów, ale także lżejszych warzywnych dodatków. Smakują wybornie nawet z masłem, serem i świeżymi ziołami. Kluczowe jest jednak przygotowanie - masa ziemniaczana powinna być sprężysta, miękka i delikatna. Gotowanie również ma znaczenie. Ważny by ciasto się nie rozgotowało, ponieważ uzyskamy nie tylko kleistą konsystencję, ale i nieapetyczny efekt.
Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami smakuje wyśmienicie. Danie bardzo przypomina klasyczne pierogi ruskie - lista składników jest podobna, jednak podanie znacznie się różni. Pamiętajmy, że przygotowania powinny zacząć się już na zakupach - ziemniaki powinny być mączyste i mało wodniste.
Składniki:
Sposób przygotowania: