Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami. Klasyka gatunku w smacznym wydaniu

Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami to smaczny pomysł na domowy obiad. Klasyka gatunku wraca na salony, a połączenie prostych składników daje wyśmienity efekt. Kluczowa jest masa ziemniaczana i odpowiednio przygotowane dodatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów nie może zabraknąć lekkich dań bazujących na produktach takich jak kasze, ziemniaki i produkty zbożowe. Kluski ziemniaczane sprawdzą się w tym przypadku doskonale. Miękkie i sprężyste kuleczki można połączyć z wieloma sosami i dodatkami. Twaróg i cebulka okażą się niezastąpione!

Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Kluski ziemniaczane takie jak tradycyjne śląskie kuleczki czy gnocchi to lubiane w wielu domach produkty. Podane na wiele sposobów nie mogą się znudzić! Królują w domowym menu jako dodatek do mięs, pieczenie i sosów, ale także lżejszych warzywnych dodatków. Smakują wybornie nawet z masłem, serem i świeżymi ziołami. Kluczowe jest jednak przygotowanie - masa ziemniaczana powinna być sprężysta, miękka i delikatna. Gotowanie również ma znaczenie. Ważny by ciasto się nie rozgotowało, ponieważ uzyskamy nie tylko kleistą konsystencję, ale i nieapetyczny efekt. 

Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami smakuje wyśmienicie. Danie bardzo przypomina klasyczne pierogi ruskie - lista składników jest podobna, jednak podanie znacznie się różni. Pamiętajmy, że przygotowania powinny zacząć się już na zakupach - ziemniaki powinny być mączyste i mało wodniste. 

Zobacz wideo Szare kluski

Przepis na tradycyjne kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • opcjonalnie jajko,
  • sól,
  • 250 g twarogu wędzonego, 
  • boczek lub cebula,
  • masło,
  • szczypiorek,
  • pieprz świeżo mielony. 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
  2. Warzywa dokładnie ugniatamy lub przeciskamy przez praskę.
  3. Ziemniaki uklepujemy w koło lub kwadrat, dzielimy na cztery części, wycinamy 1/3, a na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ugniatamy ciasto i formujemy w wałek.
  4. Z masy ziemniaczanej formujemy kluseczki - okragłe lub przypominające kopytka. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku - od wypłynięcia około trzy minuty. Po tm czasie odcedzamy i przekładamy na talerz. 
  5. Kluski podajemy ze skwarkami z boczku lub podsmażoną na maśle cebulką. Posypujemy wędzonym twarogiem, szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.