Gzik - przepis, bez którego poznańska pyra nie będzie smaczna. Potrzebujesz czterech składników i szczypty soli

Zobacz wideo

Gzik to charakterystyczny dla kuchni wielkopolskiej dodatek do ziemniaków. Sposób wykonania jest tak prosty, jak to tylko mozliwe - twaróg łączy się ze śmietaną i kilkoma dodatkami. My dziś z chęcią podpowiemy, jak zrobić tradycyjny poznański gzik, który będzie świetnym uzupełnieniem niejednego obiadu

Gzik - przepis prosto z Poznania

Składniki:

  • 250 g twarogu (tłusty lub półtłusty sprawdzi się najlepiej)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • mała cebula

Do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek

Do tego: pyry ugotowane lub ugotowane i podpieczone w mundurkach

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i włóż do niej twaróg. Dodaj śmietanę i rozgnieć widelcem. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, podobnie jak szczypiorek. Dodaj do miski.
  3. Dopraw solą, jeśli chcesz, dodaj również pieprz i czosnek. Całość wymieszaj i podawaj na ugotowanych ziemniakach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: