Drożdżowe paszteciki z mięsem. Smaczną przekąskę przygotujesz z duchem zero. Użyj mięsa z rosołu

Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać mięso z rosołu, przepis na paszteciki sprawdzi się idealnie. Drożdżowe ciasto połączone z wilgotnym i aromatycznym farszem sprawdzi się jako ciepła przekąska lub dodatek do barszczu. Przepis babci jest bezkonkurencyjny!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przekąski przygotowane na bazie mięsa z rosołu są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Poza farszem do pierogów, zapiekanek czy domowego gyrosu można wykorzystać je także jako nadzienie pysznych pasztecików. Efekt? Pełna aromatów ciepła przekąska, znacznie lepsza niż ta z piekarni!

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem, to obok krokietów, najlepszy dodatek do czerwonego barszczu. Tego typu przekąska to stały element domowych uroczystości, świąt czy wesel. Kluczowe jest wilgotne i aromatyczne nadzienie i delikatne ciasto drożdżowe. Takie połączenie gwarantuje zachwyt domowników i gości. 

Przygotowanie domowych pasztecików jest bardzo łatwe. Wystarczy zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia i wyrobić. Z kolei farsz może bazować na mięsie z rosołu, co sprzyja idei zero waste. Połączone z cebulką i przyprawami, a później zawinięte w ciasto, niemal zawsze wybornie smakuje. Warto podkreślić, że ciekawą alternatywą jest wykorzystanie ciasta francuskiego - efekt jest znacznie szybszy. 

Zobacz wideo Paluchy drożdżowe z mięsem i serem

Babciny przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem

Składniki na ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 200 g mleka,
  • łyżeczka soli.

Farsz:

  • 500 g mięsa rosołowego (wołowego lub drobiowego),
  • 2 cebule, 
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie - marchewka lub inne warzywo. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski. W małym naczyniu tworzymy rozczyn. Drożdże kruszymy, zalewamy kilkoma łyżkami mleka, cukrem i trzema łyżkami mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
  2. Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski z mąką, zalewamy mlekiem, rozpuszczonym masłem, jajkami i solą. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  3. Cebulkę podsmażamy na oleju, gdy ładnie się zarumieni, dodajemy zmielone mięso i przyprawy. 
  4. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wycinamy kólka - każde nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. 
  5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. 
  6. Podajemy gorące lub po przestudzeniu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.