Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przekąski przygotowane na bazie mięsa z rosołu są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Poza farszem do pierogów, zapiekanek czy domowego gyrosu można wykorzystać je także jako nadzienie pysznych pasztecików. Efekt? Pełna aromatów ciepła przekąska, znacznie lepsza niż ta z piekarni!
Drożdżowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsem, to obok krokietów, najlepszy dodatek do czerwonego barszczu. Tego typu przekąska to stały element domowych uroczystości, świąt czy wesel. Kluczowe jest wilgotne i aromatyczne nadzienie i delikatne ciasto drożdżowe. Takie połączenie gwarantuje zachwyt domowników i gości.
Przygotowanie domowych pasztecików jest bardzo łatwe. Wystarczy zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia i wyrobić. Z kolei farsz może bazować na mięsie z rosołu, co sprzyja idei zero waste. Połączone z cebulką i przyprawami, a później zawinięte w ciasto, niemal zawsze wybornie smakuje. Warto podkreślić, że ciekawą alternatywą jest wykorzystanie ciasta francuskiego - efekt jest znacznie szybszy.
Zobacz wideo
Paluchy drożdżowe z mięsem i serem
Babciny przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży świeżych,
- łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 50 g masła,
- 200 g mleka,
- łyżeczka soli.
Farsz:
- 500 g mięsa rosołowego (wołowego lub drobiowego),
- 2 cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie - marchewka lub inne warzywo.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta - mąkę przesiewamy do dużej miski. W małym naczyniu tworzymy rozczyn. Drożdże kruszymy, zalewamy kilkoma łyżkami mleka, cukrem i trzema łyżkami mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
- Wyrośnięty rozczyn przekładamy do miski z mąką, zalewamy mlekiem, rozpuszczonym masłem, jajkami i solą. Całość wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Cebulkę podsmażamy na oleju, gdy ładnie się zarumieni, dodajemy zmielone mięso i przyprawy.
- Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Przy pomocy szklanki wycinamy kólka - każde nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi.
- Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut.
- Podajemy gorące lub po przestudzeniu.