Pleśniak to kultowe ciasto, które łączy w sobie wiele smaków. Być może dlatego trafia w gusta wielu. Jesteśmy pewni, że to ciasto na Andrzejki będzie niesamowitą niespodzianką dla twoich gości i zrobi furorę. Jak upiec pleśniaka, by móc zachwycać się jego smakiem? Jaki dżem wykorzystać? Podpowiadamy.
Zobacz wideo
Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]
Ciasto na Andrzejki - przepis. Jak zrobić pleśniaka?
Sekret pleśniaka tkwi w różnorodności smaków w jednym cieście. Warto więc przełamać słodycz, wybierając odpowiednio kwaśny dżem. Doskonale sprawdzi się tu dżem porzeczkowy.
Domowy jabłecznik z zeszytu babci. Babcia zawsze podawała go z kubkiem kakao
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 g zimnego masła,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru drobnego i 220 g do bezy,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki ciemnego kakao,
- 500 g dżemu porzeczkowego.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Pieguski - przepis na ciasteczka znane z amerykańskich filmów
Pleśniak - idealne ciasto na Andrzejki. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
- Następnie rozdzielamy białka jajek od żółtek. W misce umieszczamy pięć żółtek jajek, a białka odkładamy do osobnej miski do bezy. Kroimy 300 gramów zimnego masła na mniejsze kawałki.
- Składniki mieszamy za pomocą miksera bądź wyrabiamy ciasto ręcznie.
- Formujemy z ciasta kulę, a następnie dzielimy ją na trzy kawałki - dwa większe i jeden mniejszy.
- Wybieramy większą część ciasta i dosypujemy do niej trzy łyżki kakao.
- Wszystkie kule ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto bez kakao trzemy na tarce, bezpośrednio na spód formy i lekko dociskamy. Smarujemy spód warstwą dżemu. Następnie trzemy równomiernie ciemną część ciasta.
- Odłożone wcześniej białka ubijamy na sztywno, dosypując stopniowo cukier.
- Bezową pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.
- Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasta nie wyjmujemy od razu. Otwieramy drzwiczki od piekarnika i w ten sposób pozostawiamy je do wystygnięcia.
- Kroimy po całkowitym wystudzeniu ciasta. Smacznego!