Ciasto na Andrzejki - przepis. Kultowe ciasto, które dawniej królowało na polskich stołach

Ciasto na Andrzejki - przepis na deser, który nieco odszedł w zapomnienie, ale jeśli pojawi się na twojej imprezie andrzejkowej, to gwarantujemy, że przywoła miłe wspomnienia. Na pewno każdy z nas pamięta ten obłędny smak pleśniaka. Przygotuj go z tej receptury, a wyjdzie idealnie.

Pleśniak to kultowe ciasto, które łączy w sobie wiele smaków. Być może dlatego trafia w gusta wielu. Jesteśmy pewni, że to ciasto na Andrzejki będzie niesamowitą niespodzianką dla twoich gości i zrobi furorę. Jak upiec pleśniaka, by móc zachwycać się jego smakiem? Jaki dżem wykorzystać? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ciasto na Andrzejki - przepis. Jak zrobić pleśniaka?

Sekret pleśniaka tkwi w różnorodności smaków w jednym cieście. Warto więc przełamać słodycz, wybierając odpowiednio kwaśny dżem. Doskonale sprawdzi się tu dżem porzeczkowy.

Jabłecznik z przepisu babciDomowy jabłecznik z zeszytu babci. Babcia zawsze podawała go z kubkiem kakao

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 g zimnego masła,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru drobnego i 220 g do bezy,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 500 g dżemu porzeczkowego.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ciasteczka z czekoladą. Zdj. IlustracyjnePieguski - przepis na ciasteczka znane z amerykańskich filmów

Pleśniak - idealne ciasto na Andrzejki. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
  2. Następnie rozdzielamy białka jajek od żółtek. W misce umieszczamy pięć żółtek jajek, a białka odkładamy do osobnej miski do bezy. Kroimy 300 gramów zimnego masła na mniejsze kawałki.
  3. Składniki mieszamy za pomocą miksera bądź wyrabiamy ciasto ręcznie.
  4. Formujemy z ciasta kulę, a następnie dzielimy ją na trzy kawałki - dwa większe i jeden mniejszy.
  5. Wybieramy większą część ciasta i dosypujemy do niej trzy łyżki kakao.
  6. Wszystkie kule ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Ciasto bez kakao trzemy na tarce, bezpośrednio na spód formy i lekko dociskamy. Smarujemy spód warstwą dżemu. Następnie trzemy równomiernie ciemną część ciasta.
  9. Odłożone wcześniej białka ubijamy na sztywno, dosypując stopniowo cukier.
  10. Bezową pianę wykładamy na ciasto, a na wierzch ścieramy pozostałą część jasnego ciasta.
  11. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasta nie wyjmujemy od razu. Otwieramy drzwiczki od piekarnika i w ten sposób pozostawiamy je do wystygnięcia.
  12. Kroimy po całkowitym wystudzeniu ciasta. Smacznego!
Więcej o: