Paszteciki grzybowe to nie tylko szybka i smaczna wigilijna przystawka, ale doskonały dodatek do wielu zup oraz innych dań mięsnych i jarskich. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Najważniejsze jest jednak ciasto, które stanowi cały sekret. Przedstawiamy szczegóły.
Więcej kulinarnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli chcesz przygotować paszteciki grzybowe, które zachwycą wszystkich gości - skup się przede wszystkim na cieście. To tutaj znajduje się serce całego przepisu. I co ważne, nie musisz szukać składników po całym mieście. Wystarczy to, co masz już w szafkach i lodówce.
Składniki, których potrzebujesz:
Dodatkowo przyda się także jedno jajko oraz garść maku, ewentualnie czarnuszki.
Przygotowując paszteciki grzybowe, należy zacząć od wyrobienia ciasta drożdżowego. Potrzebujemy dużej miski, do której wsypujemy mąkę, droższe i cukier. Składniki łączymy ze sobą, a po chwili dodajemy ciepłe mleko. Wszystko mieszamy (najlepiej ręką), aż ciasto będzie lepiące. Całość przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak tylko ciasto zwiększy swoją objętość, dodajemy do niego jajka, sól oraz olej. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Znów całość przykrywamy i odstawiamy.
W przepisie podaliśmy kapustę, jeśli jednak jej nie masz, możesz przygotować paszteciki grzybowe z samych pieczarek bądź grzybów leśnych.
Kapustę kiszoną należy przed każdym użyciem dobrze opłukać na grubym sicie, następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Całość zalać odrobiną wody i gotować, cały czas mieszając, do odparowania wody (tutaj trzeba uważać, żeby nie przypalić garnka).
Kiedy kapusta będzie już gotowa, można przejść do przygotowania grzybów. Jeśli mamy te leśne - to należy je umyć, obrać i ugotować, a następnie przesmażyć z cebulką. Natomiast przy pieczarkach sprawa jest prosta, wystarczy umyć, obrać i wrzucić na patelnię z pokrojoną cebulą. Smażyć przez ok. 10 minut.
Kiedy grzyby i kapusta będą gotowe - należy wszystko razem połączyć. Sprawdzi się tu idealnie głęboka patelnia typu wok. Wlewamy odrobinę oleju, dodajemy kapustę i grzyby - całość przyprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Tak przygotowany farsz musi jednak przestygnąć.
Ostatni etap naszego przepisu to formowanie i pieczenie. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę i chwilę ugniatać, następnie rozwałkować. Wykroić z ciasta kwadraty średniej wielkości, przełożyć na nie gotowy farsz i "zaklejać" tak jak pierogi. Gotowe paszteciki przełożyć na wyłożone papierem do pieczenia blaszki; posmarować rozstrzelanym jajkiem oraz obsypać makiem. Całość włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do zarumienienia - ok. 20 minut.