Paszteciki grzybowe, czyli szybka przekąska nie tylko jako dodatek do barszczu. Sekret tkwi w cieście

Paszteciki grzybowe zna i lubi chyba każdy. Są idealną przekąską, która pasuje do wielu dań - zarówno tych mięsnych, jak i jarskich, a także zup. Jednak cała tajemnica tkwi nie w farszu, a w cieście. Dobrze wyrobione będzie prawdziwą poezją dla kubków smakowych. Obiecujemy.

Paszteciki grzybowe to nie tylko szybka i smaczna wigilijna przystawka, ale doskonały dodatek do wielu zup oraz innych dań mięsnych i jarskich. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Najważniejsze jest jednak ciasto, które stanowi cały sekret. Przedstawiamy szczegóły.

Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Więcej kulinarnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Paszteciki grzybowe - sekretny przepis na idealne ciasto

Jeśli chcesz przygotować paszteciki grzybowe, które zachwycą wszystkich gości - skup się przede wszystkim na cieście. To tutaj znajduje się serce całego przepisu. I co ważne, nie musisz szukać składników po całym mieście. Wystarczy to, co masz już w szafkach i lodówce.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Dwie szklanki mąki;
  • Łyżeczka cukru;
  • Drożdże - ok. 40 gram;
  • Szklanka ciepłego mleka;
  • Dwa duże jajka;
  • Szczypta soli;
  • Dwie łyżki oleju;
  • Pół kilograma leśnych grzybów (jeśli nie masz – możesz użyć pieczarek);
  • 300 gram kiszonej kapusty;
  • Dwie łyżki stołowe oleju;
  • Duża cebula;
  • Sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo przyda się także jedno jajko oraz garść maku, ewentualnie czarnuszki.

Paszteciki grzybowe - wykonanie

Przygotowując paszteciki grzybowe, należy zacząć od wyrobienia ciasta drożdżowego. Potrzebujemy dużej miski, do której wsypujemy mąkę, droższe i cukier. Składniki łączymy ze sobą, a po chwili dodajemy ciepłe mleko. Wszystko mieszamy (najlepiej ręką), aż ciasto będzie lepiące. Całość przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jak tylko ciasto zwiększy swoją objętość, dodajemy do niego jajka, sól oraz olej. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Znów całość przykrywamy i odstawiamy.

W przepisie podaliśmy kapustę, jeśli jednak jej nie masz, możesz przygotować paszteciki grzybowe z samych pieczarek bądź grzybów leśnych.

Kapustę kiszoną należy przed każdym użyciem dobrze opłukać na grubym sicie, następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Całość zalać odrobiną wody i gotować, cały czas mieszając, do odparowania wody (tutaj trzeba uważać, żeby nie przypalić garnka).

Kiedy kapusta będzie już gotowa, można przejść do przygotowania grzybów. Jeśli mamy te leśne - to należy je umyć, obrać i ugotować, a następnie przesmażyć z cebulką. Natomiast przy pieczarkach sprawa jest prosta, wystarczy umyć, obrać i wrzucić na patelnię z pokrojoną cebulą. Smażyć przez ok. 10 minut.

Kiedy grzyby i kapusta będą gotowe - należy wszystko razem połączyć. Sprawdzi się tu idealnie głęboka patelnia typu wok. Wlewamy odrobinę oleju, dodajemy kapustę i grzyby - całość przyprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu. Tak przygotowany farsz musi jednak przestygnąć.

Ostatnia faza: formowanie pasztecików grzybowych i pieczenie

Ostatni etap naszego przepisu to formowanie i pieczenie. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę i chwilę ugniatać, następnie rozwałkować. Wykroić z ciasta kwadraty średniej wielkości, przełożyć na nie gotowy farsz i "zaklejać" tak jak pierogi. Gotowe paszteciki przełożyć na wyłożone papierem do pieczenia blaszki; posmarować rozstrzelanym jajkiem oraz obsypać makiem. Całość włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec do zarumienienia - ok. 20 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.