Szykując przyjęcie andrzejkowe w domu trzeba pamiętać nawet o najdrobniejszych szczegółach. Przygotowując wróżby, łatwo zapomnieć o przekąskach, które przecież są równie ważnym elementem imprezy. Prezentujemy kilka propozycji do menu - andrzejki dzięki nim będą magiczne i niezapomniane.
Ciasteczka z wróżbą nie są skomplikowane do przygotowania - mają tylko pięć składników. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość podczas rozwałkowywania ciasta i sklejaniu brzegów. Konieczne jest również wcześniejsze napisanie wróżb na karteczkach. Warto zatem zabrać się za pieczenie dzień przed planowaną imprezą, jednak nie jest to konieczne.
Żeby przygotować ciasteczka z wróżbą, potrzebujesz następujących składników:
Wszystkie składniki zagnieć razem na gładkie, elastyczne ciasto. Masa nie może lepić się do rąk - jeżeli będzie, dodaj więcej mąki. Gdy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, rozwałkuj je bardzo cienko.
Z rozwałkowanego ciasta wykrój kółka kieliszkiem. Na środku ciasteczka umieść karteczkę z wróżbą, a następnie sklejaj brzegi tak jak pierożki. Ciasteczka z wróżbą piecz przez około 20 minut w 170 stopniach.
Jabłko dokładnie umyj i obierz. Następnie pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Podduś owoc w garnku z dodatkiem cukru, cynamonu i odrobiny wody przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw uprażone jabłko do przestudzenia.
W tym czasie możesz wyjąć ciasto francuskie z opakowania i wyłożyć je na blaszce. Możesz pozostawić je na papierze, którym było owinięte. Ciasto przekrój pół wzdłuż i w poprzek, aby utworzyły się prostokąty, a następnie na każdy z nich wykładaj uprażone wcześniej jabłka.
Gdy na każdym kawałku znajdą się jabłka, zaklej rogi w taki sposób, żeby powstały trójkąty. Każdy z nich można dodatkowo posypać cukrem. Uformowane trójkąty piecz w ustawieniu góra-dół przy 220 stopniach przez ok. 12 minut.
Bagietkę pokrój na kromki. Posmaruj masłem i ułóż dodatki według uznania.
Jajka ugotuj na twardo, przez około 10 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotuj brokuł, podzielony na mniejsze różyczki. Ugotowane jajka pokrój w kostkę i wymieszaj w misce z różyczkami brokuła i kukurydzą.
Gdy składniki będą przygotowane, przejdź do przygotowania sosu - majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dressing wlej do miski z sałatką i delikatnie wymieszaj.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.