Jak zrobić idealną jajecznicę? Ten jeden składnik sprawi, że będzie wyjątkowo lekka i delikatna

Jak zrobić idealne śniadanie? Podajemy przepis na wyjątkowo puszystą jajecznicę. Nie jest to jednak jej klasyczna wersja - jeden składnik spowoduje, że będzie ona naprawdę lekka i delikatna. Chodzi o tradycyjny serek wiejski.

Co zrobić na śniadanie? Jeśli chcecie przygotować smaczny i pożywny posiłek, sięgnijcie po nasz najnowszy pomysł na jajecznicę. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie naprawdę puszysta. Do jej wykonania poza podstawowymi składnikami będziecie potrzebowali serka wiejskiego. Poniżej podajemy przepis.

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Przepis na jajecznicę ze specjalnym dodatkiem - będzie wyjątkowo delikatna

Oto przepis na śniadanie, które doda wam energii na cały dzień. Podajemy proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.

Składniki:

  • cztery jajka,
  • 400 g serka wiejskiego,
  • masło do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina posiekanego szczypiorku do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj miskę, patelnię i drewnianą łyżkę.
  2. Rozgrzej masło na patelni.
  3. Rozbij jajka i wymieszaj je w misce z solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej roztrzepane jajka. Smaż jajecznicę na małym ogniu ciągle ją mieszając.
  5. Jajka nie powinny ściąć się za bardzo. 
  6. Pod koniec smażenia dodaj serek wiejski, posiekany szczypiorek, wymieszaj całość i zdejmij patelnię z gazu.
  7. Jajecznicę przełóż na talerze i jedz od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Jak podawać jajecznicę? Najlepiej z dodatkiem pomidorów i świeżego pieczywa

Jajecznicę najlepiej będzie serwować ze świeżymi warzywami - pomidorami, rzodkiewką i ogórkiem. Będzie świetnie smakowała z pieczywem, grzankami i tostami. Przygotowaną jajecznicę można posypać tartym żółtym serem. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza. W sezonie jesiennym można podawać ją z grzybami - dodadzą one wspaniałego aromatu. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.