Strogonow - zupa idealna na obiad we Wszystkich Świętych. Nasyci i rozgrzeje, ale użyj odpowiedniego mięsa

Bouef Stroganow to danie przypominające gulasz, na bazie którego powstał przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę, której nazwę uzus przyjął jako "strogonow". Zupa srogonow to idealne danie na Wszystkich Świętych i inne uroczystości, ale ważne jest mięso. Jeśli mówimy o strogonowie - tylko i wyłącznie wołowina.
Zobacz wideo

Zupa strogonow to naprawdę łatwy przepis na obiad, a wszystkie składniki dostaniesz w każdym sklepie. Jeśli zastanawiasz się nad posiłkiem, który rozgrzeje cię 1 listopada po wizytach na cmentarzach, strogonow będzie strzałem w dziesiątkę.

Strogonow - zupa idealna na obiad we Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 700 g wołowiny (najlepiej polędwicy, ale może być także ligawa
  • 400 g pieczarek
  • 2 niewielkie czerwone papryki
  • 2 większe cebule
  • bulion wołowy lub lekki rosół
  • 2-3 ogórki kiszone
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

Zupa strogonow - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Wołowinę pokrój w paski o długości ok. 4-5 cm i grubości ok. 1,5 cm. Następnie dopraw mięso przyprawami i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Kiedy mięso się zamarynuje, obsyp je mąka i ponownie wymieszaj. W garbku z dużym dnem rozgrzej tłuszcz i dodaj mięso. Smaż chwilę na dużej mocy palnika, by włókna się zamknęły. Następnie zalej gorącym bulionem (ok. 1,5 l) i zmniejsz moc palnika. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj przez pół godziny.
  3. Paprykę pokrój w paski i dodaj do wywaru.
  4. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i kiedy puszczą wodę, lekko je osól. Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w paski. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
  5. Tak przygotowana zupę strogonowa udekoruj posiekaną natką. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.