Wyrzucasz obierki po ziemniakach? To kolejna rzecz, którą robisz źle. Przygotuj z nich... chipsy

Chipsy z obierków po ziemniakach? Sami przyznajcie, że to brzmi intrygująco. Zamiast więc wyrzucać tę część ziemniaka, skorzystajcie z tego prostego przepisu i wyczarujcie smaczną przekąskę na jesienne wieczory.

Ziemniaki to warzywa, które mają całą masę zastosowań. Można je gotować, piec, smażyć, a także przygotowywać z nich kluski, kopytka, czy placki. Jak się jednak okazuje, także ziemniaczane obierki nie muszą skończyć jako odpad. W prosty sposób można je natomiast zamienić na smaczne (i znacznie zdrowsze) chipsy. 

Zobacz wideo Chipsy z jarmużu - zdrowa i pyszna przekąska Wybierz serwis

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Ukochana przekąska w wersji light

Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto choć raz nie skusił się na paczkę chipsów. Ta uwielbiana słona przekąska jest jednak niezwykle kaloryczna i zwyczajnie niezdrowa. Trudno jej się jednak oprzeć szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem zachęca raczej do słodkiego lenistwa pod kocem, niż wypraw na łono natury. Nic straconego. Jak się okazuje, możesz "mieć ciastko i zjeść ciastko". Wystarczy, że wykorzystasz patent na nieco zdrowszą wersję chrupiących ziemniaczanych talarków. To także świetna okazja na przygodę z kuchnią zero waste, czyli sposobem przygotowywania posiłków, który bazuje na niewyrzucaniu produktów spożywczych.

Jak przygotować chipsy z obierek po ziemniakach? 

Przygotowaniedomowych chipsów to nietrudne zadanie. Do zrobienia przekąski wykorzystaj te składniki, które już są w twojej kuchni. 

Składniki:

  • obierki z ziemniaków,
  • pięć łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • dwa ząbki czosnku, 
  • przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra lub chilli. 

Przygotowanie:

Przed obraniem ziemniaki dokładnie umyj. Możesz wykorzystać do tego czystą szczoteczkę, która dokładnie usunie wszystkie pozostałości. 

Ziemniaki obierz, a obierki przełóż do miski. Wymieszaj je z olejem lub oliwą z oliwek i oprósz sporą ilością ulubionych przypraw. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do obierek. 

Tak przygotowane chipsy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz zrobić chipsy nieco szybciej, możesz usmażyć je w głębokim oleju. Tak przygotowane będą jednak bardziej kaloryczne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.