• Link został skopiowany

Koniec żmudnego dłubania w orzechach. Od dziś gorzką skórę z orzechów włoskich zdejmiesz w kilka chwil

Orzechy włoskie są pyszne i zdrowe. Są także nieodłącznym składnikiem wielu ciast, jednak jeśli nie obierzemy ich ze skórki, możemy się gorzko rozczarować - i to dosłownie. Skórka pozostawiona na orzechach skutecznie odbiera przyjemność z jedzenia, a jej usuwanie bywa męczące. My na szczęście wiemy, jak szybko się z nią rozprawić. Pomoże m.in. piekarnik.
Orzechy włoskie
Oksana Lyskova /Shutterstock
Zobacz wideo

Nie wiem, ile godzin w swoim życiu spędziłam na żmudnym dłubaniu w orzechach włoskich, usiłując jak najdokładniej obrać je z gorzkiej skórki. Pewnie tych godzin byłoby w przyszłości dużo więcej, gdyby nie trik, który zdradziła mi znajoma. Chodzi o temperaturę - orzechy włoskie wystawione na działanie wysokiej temperatury, błyskawicznie się "rozbiorą". Tutaj przyda się piekarnik.

Jak "rozebrać" orzechy z gorzkiej skórki?

  1. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem lub pergaminem.
  2. Rozsyp na niej orzechy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Praż je przez 8-10 minut.
  3. Podprażone orzechy połóż na ręczniku kuchennym lub ściereczce. Następnie przykryj je kolejną ściereczką.
  4. Energicznymi ruchami pocieraj orzechy ręcznikami kuchennymi. Dzięki temu skórka z łatwością odejdzie.

Ten trik na "oskórowanie orzechów" przyda się wszystkim fanom ciast z orzechami, ale także miłośnikom wieczornego chrupania przy ulubionym serialu. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: