Większość osób przyrządza kotlety mielone według znanego, domowego przepisu. Ale niewiele wie, że istnieje prosty sposób, by uczynić je mniej tłustymi bez utraty smaku. Jeden sprytny patent sprawia, że kotlety są bardziej zwarte i mniej chłoną tłuszcz. To rozwiązanie nie wymaga ani drogich składników, ani rewolucji w kuchni.
Tradycyjnie kotlety przyrządza się z mięsa wieprzowego. Do tego dania warto wykorzystać mięso z łopatki lub szynki. Jeśli planujesz wersję z mięsa drobiowego, do masy dodaj odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu kotlety nie będą suche.
Wiele osób narzeka, że kotlety mielone chłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Aby uporać się z tym problemem, można skorzystać z prostego sposobu. W niektórych szkołach gastronomicznych uczniowie dowiadują się, że dobrze jest dodać do mięsnej masy odrobinę startych ziemniaków. Jak przygotować szybkie kotlety mielone z ziemniakami? Poniżej znajdziesz cały przepis krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy. Dodajemy jajko oraz trzy łyżki bułki tartej. Masę mieszamy. Na tarce ścieramy obranego, surowego ziemniaka, lekko odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa.
Całość mieszamy, a gdy składniki się połączą, formujemy w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju.
Gdy będą gotowe, warto odcisnąć je jeszcze w papierowy ręcznik. Tak przygotowane mielone są gotowe do podania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!