Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Nic dziwnego, są proste do przygotowania, ale także wyjątkowo smaczne. Każdy kucharz ma swój własny patent na idealne mielone, ale nie ulega wątpliwości, że podstawą tego dania jest dobrej jakości mięso.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Tradycyjnie kotlety przyrządza się z mięsa wieprzowego. Do tego dania warto wykorzystać mięso z łopatki lub szynki. Jeśli planujesz wersję z mięsa drobiowego, do masy dodaj odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu kotlety nie będą suche.
Wiele osób narzeka, że kotlety mielone chłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Aby uporać się z tym problemem, można skorzystać z prostego sposobu. W niektórych szkołach gastronomicznych uczniowie dowiadują się, że dobrze jest dodać do mięsnej masy odrobinę startych ziemniaków. Jak przygotować szybkie kotlety mielone z ziemniakami?
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy. Dodajemy jajko oraz trzy łyżki bułki tartej. Masę mieszamy. Na tarce ścieramy obranego, surowego ziemniaka, lekko odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa.
Całość mieszamy, a gdy składniki się połączą, formujemy w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju.
Gdy będą gotowe, warto odcisnąć je jeszcze w papierowy ręcznik. Tak przygotowane mielone są gotowe do podania.