Tego triku uczą w szkołach gastronomicznych. Użyj go, a kotlety mielone nie będą ociekać tłuszczem

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Nie tylko często goszczą w obiadowym menu, są także świetną opcją na imprezową przekąskę. Nie każdy jednak lubi ociekające tłuszczem mięso. Jest posty trik, który warto wypróbować, by nieco "odchudzić" tę potrawę.

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Nic dziwnego, są proste do przygotowania, ale także wyjątkowo smaczne. Każdy kucharz ma swój własny patent na idealne mielone, ale nie ulega wątpliwości, że podstawą tego dania jest dobrej jakości mięso.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Suche kotlety z drobiu? Niekonieczne!

Tradycyjnie kotlety przyrządza się z mięsa wieprzowego. Do tego dania warto wykorzystać mięso z łopatki lub szynki. Jeśli planujesz wersję z mięsa drobiowego, do masy dodaj odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu kotlety nie będą suche. 

Kotlety piją tłuszcz? Wyeliminuj ten problem jednym prostym trikiem

Wiele osób narzeka, że kotlety mielone chłoną zbyt dużo tłuszczu podczas smażenia. Aby uporać się z tym problemem, można skorzystać z prostego sposobu. W niektórych szkołach gastronomicznych uczniowie dowiadują się, że dobrze jest dodać do mięsnej masy odrobinę startych ziemniaków. Jak przygotować szybkie kotlety mielone z ziemniakami?

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • jajko, 
  • bułka tarta,
  • jeden ziemniak,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy. Dodajemy jajko oraz trzy łyżki bułki tartej. Masę mieszamy. Na tarce ścieramy obranego, surowego ziemniaka, lekko odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa. 

Całość mieszamy, a gdy składniki się połączą, formujemy w dłoniach niewielkie kotlety. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju. 

Gdy będą gotowe, warto odcisnąć je jeszcze w papierowy ręcznik. Tak przygotowane mielone są gotowe do podania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.